Vraća se Liga prvaka – sve što trebate znati

sa

Liga prvaka u nogometu nastavlja se utakmicama četvrtfinala.

U prvim susretima elitnog evropskog takmičenja danas se igraju mečevi Benfica (Portugal) – Inter (Italija) i Manchester City (Engleska) – Bayern Munchen (Njemačka). Oba duela počinju u 21 sat.

Sutra su na rasporedu mečevi AC Milan (Italija) – Napoli (Italija) i Real Madrid (Španija) – Chelsea (Engleska).

Nas, naravno, danas najviše zanima utakmica u Portugalu, jer je član gostujućeg Intera napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko.

Evo kako je BBC najavio četvrtfinalne duele:

Manchester City protiv Bayerna

Trener Cityja Pep Guardiola se vraća svom starom klubu prvi put otkako je 2016. otišao iz Bayerna u Englesku.

Očekivao je da će se ponovno suočiti s ekipom koju će voditi trener Julian Nagelsmann. Međutim, Nagelsmanna je njemačka ekipa nedavno otpustila i postavila Thomasa Tuchela. To je ime koje je Špancu Guardioli još poznatije.

Treneri su se prije susreli 10 puta tokom desetljeća dugog rivalstva. Guardiola je postigao šest, a Tuchel tri pobjede. Svi uspjesi Tuchela došli u razdoblju od šest sedmica, između 17. aprila i 29. maja 2021. godine.

Taj niz – koji je uključivao pobjedu Chelsea u polufinalu engleskog FA kupa i finalu Lige prvaka nad Cityjem – doveo je do osjećaja da Tuchel ima prednost nad Guardiolom.

U tom finalu Lige prvaka, Guardiola nije imao defenzivnog veznog u taktičkom kockanju koje nije uspjelo.

No, City je prošle sezone dvaput pobijedio Tuchelov Chelsea u Premier ligi. Sa četiri pobjede i remijem u Njemačkoj, uključujući finale domaćeg Kupa 2016., Guardiola zapravo ima puno bolji učinak.

Real Madrid protiv Chelsea

U sezoni 2020/2021, Chelsea je počeo sezonu s Frankom Lampardom kao trenerom, a završio s Tuchelom koji ih je odveo do slave u Ligi prvaka.

U sezoni 2022/2023. Chelsea je počeo sezonu s Tuchelom na čelu. Završit će je s Lampardom koji se nada da će ih odvesti također do slave u Ligi prvaka.

Lampard je četvrti čovjek koji vodi Chelsea ove sezone nakon otpuštenih Tuchela i Grahama Pottera te privremenog šefa Brune Saltora.

Nada se da će nastaviti s neobičnom klupskom tradicijom, osvojivši evropski trofej u prvoj sezoni svoje vladavine. Za razliku od ostalih, ovo mu je drugi mandat na klupi londonskog tima.

Nevjerovatno zvuči (čak i ako uzmemo u obzir njihovu ljubav prema mijenjanju trenera) da je posljednjih pet evropskih trofeja Chelsea došlo s trenerima koji su funkciju preuzeli tokom sezone.

Potter se možda nadao da će se priključiti tom klubu. Međutim, otpušten je prošle sedmice.

Potterov prethodnik Tuchel je 2021. osvojio Ligu prvaka. Nijemac je preuzeo dužnost u januaru te godine.

Italijan Maurizio Sarri osvojio je Evropsku ligu 2019. u svojoj jedinoj sezoni kao šef Chelsea.

Bivši trener Liverpoola Rafael Benitez odveo je Chelsea do Evropske lige 2013., nakon što je bio privremeni menadžer od novembra. Sezonu prije, Roberto di Matteo bio je privremeni šef manje od tri mjeseca kada ih je odveo do titule u Ligi prvaka 2012. godine.

A u februaru 2008. pokojni Gianluca Vialli postao je igrač-trener Chelsea. Vodio ih je do titule u Kupu evropskih pobjednika kupova tog ljeta.

Dave Sexton jedini je menadžer Chelsea koji je osvojio evropski trofej nakon više od godinu svoje vladavine, Kup pobjednika kupova 1971.

Dakle, može li Lampard, koji je osvojio Ligu prvaka 2012. kao igrač Chelsea, dodati svoje ime na taj trenerski popis?

Na putu im u četvrtfinalu stoji evropski prvak Real Madrid. Chelsea protiv njih ima dobar učinak – izgubio je samo jednom u sedam susreta. To je najmanji postotak poraza od Reala (14%) bilo koje ekipe koja je protiv njih igrala najmanje pet puta u Evropi.

AC Milan protiv Napolija

Khvicha Kvaratskhelia je izvanredan primjer za nešto što se činilo nemogućim u modernom nogometu.

Prije devet mjeseci prosječni ljubitelj nogometa nije ni čuo njegovo ime. Sva karijera Kvaratskhelije se svodila na igranje u gruzijskoj i ruskoj ligi plus dva nastupa u evropskoj Konferencijskoj ligi.

A sada je gruzijski krilni napadač istinska superzvijezda. Jedan je od najboljih igrača u jednoj od najboljih evropskih ekipa, uvjerljivom lideru Serije A Napoliju.

U Seriji A, Kvaratskhelia ima 12 golova (samo četiri igrača imaju više) i 10 asistencija, više nego bilo ko drugi.

Tandem francuskog Paris Staint Germaina Lionel Messi – Neymar, Randal Kolo Muani iz njemačkog Eintracht Frankfurta i napadač engleskog Arsenala Bukayo Saka jedini su ostali igrači koji imaju dvocifreni broj golova i asistencija u pet najboljih evropskih liga.

U Ligi prvaka niko nema više od Kvaratskhelijine četiri asistencije.

Kvaratskhelia i Napoli se nadaju da se dobra priča može nastaviti s relativno povoljnim žrijebom četvrtfinala – protiv AC Milana, koji je 22 boda ispod njih na tabeli.

Međutim, Milan ih je pobijedio 4:0 ranije ovog mjeseca.

Inter Milan protiv Benfice

Napadači Benfice Joao Mario i Goncalo Ramos dva su najbolja strijelca u portugalskoj ligi ove sezone.

Ne biste znali da je ovo ekipa Benfice koja je ove sezone prodala talente u vrijednosti od preko 200 miliona funti (oko 228 miliona eura).

Prvo je zvjezdani napadač Darwin Nunez prešao u engleski Liverpool za odštetu između 64 i 85 miliona funti. Zatim je veznjak Enzo Fernandez otišao u Chelsea za 107 miliona funti.

Klub je ove sezone napustilo više od 30 drugih igrača. Pa ipak, pod vodstvom njemačkog trenera Rogera Schmidta izgledaju gotovo nepobjedivo.

U 46 utakmica u svim takmičenjima od imenovanja bivšeg trenera nizozemskog PSV-a izgubili su samo dva puta. Jedan od poraza desio se u petak kod kuće od Porta.

Završili su na vrhu grupe Lige prvaka u kojoj su igrali PSG i Juventus, osvojivši 13 bodova više od Italijana. Onda su otpuhali belgijski Club Bruges u osmini finala.

Imaju sedam bodova više od Porta na vrhu portugalske lige i približavaju se prvom trofeju od 2019. godine.

Samo italijanske ekipe stoje između njih i prvog finala Lige prvaka od 1990. godine. Pobjednik dvomeča protiv Intera igrat će protiv Milana ili Napolija u polufinalu.