Wales donio odluku da promijeni ime nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, novo će vas ostaviti u čudu

.
Fudbalski savez Walesa razmatra mogućnost da promijeni ime nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, te želi da njihova zemlja na međunarodnoj sceni nosi naziv Cymru.

 

Cymru je velški naziv za Wales, a tamošnji Fudbalski savez to ime već koristi u svojim internim i vanjskim komunikacijama te osoblje u sjedištu upravnog tijela. Izvršni direktor upravnog tijela, Noel Mooney, rekao je da bi oni mogli slijediti Tursku u zahtjevu da se preimenuju za međunarodne turnire.

"Tim bi se uvijek trebao zvati Cymru, tako ga mi ovdje zovemo," rekao je Mooney. “Naše mišljenje je da se u zemlji jasno zovemo Cymru. Tako mi zovemo naše reprezentacije. Ako pogledate našu web stranicu, kako govorimo o sebi, mi smo u velikoj mjeri Cymru", dodao je.

FAW će razgovarati s raznim predstavnicima u velškom fudbalu o prednostima promjene imena zemlje u evropskom i globalnom takmičenju, a već su održali neformalne razgovore s Uefom o toj temi.

"Međunarodno smatramo da imamo još malo posla, tako da idemo na ovo Svjetsko prvenstvo kao Wales", dodao je Mooney. “Ali mislim da će 2023. biti godina kada ćemo imati dobru raspravu sa svim različitim službama – vladama, našim vlastitim odborima, vijećima i tijelima koja donose odluke, osobljem, klubom i igračima".

Pitanje službene promjene imena za Wales stavljeno je u fokus ranije ovog mjeseca kada je ekipa Roberta Pagea izvučena u istu kvalifikacijsku grupu za Euro 2024. kao i Turska, koja se sada natječe na međunarodnoj razini kao Turska. Promjena je uslijedila nakon što je vlada u Ankari pozvala da zemlja bude globalno poznata pod svojim turskim imenom.

Mooney je rekao: “Vidjeli ste zemlje poput Azerbajdžana, Turske i drugih koje koriste vlastiti jezik. Prilično su jaki u tome i razgovarali smo s Turcima na žrijebu za Euro 2024. o tome. Imali smo i neslužbene razgovore s Uefom na kafama na različitim događanjima".

Promjena u Cymru također bi pomaknula Wales s dna Uefine abecedne liste nacija na žrijebovima i sastancima.

"Stalno sjedimo uz Ukrajince i to je lijepo jer smo s njima postali dobri prijatelji”, našalio se Mooney. “Ali htjeli bismo još malo sjediti uz Hrvate i Čehe".

Što se tiče Turske, ona je naziv iz engleske verzije "Turkey" promijenila službeno u "Turkiye". Stroga će i Wales najvjerovatnije nositi naziv Cymru u budućnosti, iako će za nas naravno uvijek biti Wales ili Vels.