Za bh. standarde idealno: Prvi kamp nekog premijerligaša izgleda skoro pa savršeno

.

Uslovi za treninge i razvijanje igrača su odlični

Dok je u inostranstvu klupski kamp postao normalna pojava u BiH se se samo rijetki klubovi mogu pohvaliti sa vlastitim centrom za treniranje i razvijanje igrača.

Prvi trening kamp nekog kluba iz Premijer lige otvoren je u oktobru 2010. godine. Radi se o kampu Musa/Karačić koji pripada NK Široki Brijeg.

Sportski kompleks smješten na Mostarskom blatu nosi ime u spomen na dvojicu mladih fudbalera Širokog Brijega, Josipa Musu (1985. – 2000.) i Ivu Karačića (1988. – 2007.), koji su preminuli u dresu ovog kluba.

Kamp se sastoji od tri fudbalska terena, od kojih je jedan sa umjetnom travom. Jesenas su počeli radovi i na trećem terenu, dok centrali teren ima i malu tribinu kapaciteta oko hiljadu sjedećih mjesta.

U prizemlju glavnog objetka se nalaze svlačionice, dok je na spratu teretana te prostorije omladinskih selekcija NK Široki Brijeg.

Još dvije svlačionice se nalaze u pomoćnim objektima. U blizini je i tzv. "kutija teren" za mali fudbal kao i košarkaško igralište.

U odnosu na trening kampove najboljih klubova današnjice jedino što možda nedostaje su wellness centar i apartmani za spavanje namijenjeni omladincima koji nisu iz okoline Širokog Brijega.

Sve u svemu, ukoliko se u obzir uzmu bh. standardi, u Širokom Brijegu zaista imaju idealne uslove za razvijanje mladih igrača kao i za treninge prvog tima.

NK Široki Brijeg već godinama "prkosi" klubovima koji dolaze iz većih gradova i sredina. Konstantno su u vrhu bh. fudbala, jedan su od četiri kluba koji nikad nisu ispali iz Premijer lige, a sigurno jedan od presudnih faktora za uspjehe je trening kamp Musa/Karačić.