Za svaku pohvalu: Šahovski klub "Cazin" novi premijerligaš

U Bosanskoj Krupi je od 25.-30.08., igrano  25. Ekipno prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH – Prva „A“ i Prva „B“ liga za 2018.godinu.

U Prvoj „A“ ligi glavni favorit za osvajanje prvog mjesta i plasman u Premijer ligu je bila ekipa ŠK „Goražde“ koja je u prvom kolu neočekivano izgubila meč od ŠK „Igman“ iz Konjica.

Ekipa ŠK „Cazin“ je od ukupno 9 odigranih mečeva pobijedila u 8 i odigrala neriješeno sa OŠK „Živinice“ iz Živinica.

Ekipa iz Cazina je nakon trećeg kola preuzela vodstvo na tabeli i sa 15 meč bodova prije 9.zadnjeg kola ušla sa meč bodom prednosti ispred favorizovanih Goraždana.

U osmom kolu je odigran krajiški derbi u kojem su Cazinjani pobijedili Bišćane rezultatom od 3,5 : 2,5.

U zadnjem 9. kolu Cazinjani su odigrali derbi kola i derbi prvenstva u kojem su u direktnom susretu, koji je odlučivao o prvom mjestu i plasmanu u Premijer ligu, pobijedili ŠK „Goražde“ sa rezultatom od 4:2.

Cazinjanima je bio dovoljan i neriješen rezultat od 3:3 u meču.

Rezultati po pločama:

1. IM Šutković Damir – GM Zajić Milan ½ : ½

2 .IM Dumpor Atif – GM Vukić Milan ½ : ½

3. Komić Ibrahim – FM Muratović Efim 1:0

4. Abdić Adnan – FM Stavnjak Lazar ½ : ½

5. Čaušević Sead – Sadiković Jasmin 1:0

6. Nuhić Amir – Hajvaz Džemal ½ : ½

Ekipa iz Goražda bila je izraziti favorit što se vidi po titulama na prve 4 ploče, ali su igrači Cazina odigrali sjajan meč.

Na prve dvije ploče su pozicije bile podjednake, a na preostale 4 su postigli bolje pozicije, što je rezultiralo i pobjedama Komić Ibrahima protiv majstora Muratović Efima i pobjedom Čaušević Seada protiv Sadiković Jasmina.

Abdić Adnan je remizirao protiv fide majstora Stavnjak Lazara, a Nuhić Amir je imao prednost u partiji protiv Hajvaz Džemala, ali je remizirano, jer je meč za Cazinjane već bio odlučen.

IM Šutković Damir iz Donjeg Vakufa koji već godinama igra prvu ploču za ŠK „Cazin“ je sjajno održao poziciju protiv velemajstora Zajić Milana, kao i Dumpor Atif iz Mostara koji je ove godine pojačao ekipu umjesto stalnog člana ekipe Kekić Armina, koji nije mogao igrati zbog zdravstvenih problema.

Treba naglasiti da su uspjehu posebno doprinijeli Abdić Adnan koji je osvojio 8 poena iz 9 partija (7 pobjeda i dva remija) koji je ujedno i najuspješniji igrač Prve „A“ lige, kao i Nuhić Amir koji je osvojio 7 poena iz 9 partija (6 pobjeda dva remija i jedan poraz).

Treće mjesto je osvojila ekipa OŠK „Živinice“, 4.ŠK „Igman“ iz Konjica, 5.ŠK „Sarajevo“, 6.ŠK „Bihać“, 7.ŠK “Inzio“ –Tušanj, 8.ŠK “Banovići“, 9. ŠK „Preporod“ Zenica i 10.ŠK “Gračanica“ .

U prvoj „B“ ligi nastupio je i Šahovski klub „Ljiljan“ iz Cazina koji je osvojio solidno 5 mjesto.

Prva 4 mjesta su osvojili bivši prvoligaši i to šahisti ŠK „Mostar“, koji su se plasirali u Prvu „A“ ligu, drugi su ŠK „Brčko“, treći „Dr.Dido“ Sanski Most, a četvrti, ŠK „Srebrenik“.

Sa našeg kantona su nastupile i ekipa ŠK „Bužim“, koja je osvojila 6.mjesto i ekipa „Mladost“ iz Bos.Petrovca koja je zauzela 8.mjesto.

Za ekipu ŠK „Ljiljan“ su nastupili Beganović Enver, Hozdić Asmir, Nadarević Hasib, Hebilović Mirsad, Karabegović Irfan, Ćoralić Sead i Hebilović Mehmed.

Najuspješniji igrači su bili Beganović Enver koji je osvojio 5,5 poena iz 7 partija, Hebilović Mirsad koji je osvojio 5 poena iz 7 partija i Karabegović Irfan koji je osvojio 4 poena iz 7 partija.

Opširnije o takmičenjima i rezultatima ekipa i igrača možete pogledati na internet stranici Šahovskog saveza Federacije BiH na w.w.w.sah.ba