Zanimljivosti o Olimpijskim igrama

.
Najsvečaniji sportski događaj je počeo...

 

Olimpijske igre napokon se održavaju u Japanu, godinu dana nakon što su zapravo trebale biti održane. Ovaj zapanjujući događaj vrijedi proslaviti, a najbolji način je da se upoznamo s nekim interesantnim činjenicama o sportskom događaju za koji se neki sportaši pripremaju čitav život.

Olimpijska baklja je podsjetnik na grčko porijeklo igara

Nekad davno olimpijski plamen je gorio kao način da se oda počast boginji Hestiji. Ta tradicija se nastavila, ali umjesto u oltaru, plamen gori u posebnoj baklji. Plamen baklje oduvijek prvo obasjava sunce u Grčkoj, gdje su održane prve igre. Zatim se baklja prenosi u masivnoj globalnoj štafeti koja završava u gradu koji je domaćin samog događaja. Sportistima je velika čast da postanu nosači baklje.

Prve ljetne Olimpijske igre su imale samo 14 zemalja učesnica

Timovi iz 11 evropskih zemalja prvobitno su se pridružili timovima iz Austrije, Čilea, SAD-a u prvom gradu koji je bio domaćin Olimpijade - Atini. Sada se više od 200 zemalja svake godine takmiči na igrama.

Simbol

Olimpijski prstenovi su prvi put nastali 1913. godine, po dizajnu koji je stvorio Pierre de Coubertin. Pet boja, zajedno s bijelom pozadinom, odražavaju barem jednu boju koja se nalazi na zastavama svih država učesnica, tako da se svi osjećaju uključeno. Preklapanja krugova predstavlja međunarodnu saradnju i okupljanje sportista iz cijelog svijeta.

Zanimljivi sportovi

Vremenom se mijenjaju sportovi i događaji Olimpijade. Neki nestanu, a zatim se vrate (poput golfa i ragbija), dok drugi, poput gađanja jelena ili duela s pištoljima, zauvijek izlaze iz mode. Na Olimpijskim igrama u Tokiju debitiraju novi sportovi, poput surfanja, sportskog penjanja, karatea i skateboardinga.

Zimska Olimpijada

Zimske igre su se prije održavale iste godine kao i ljetne, ali su organizatori ubrzo shvatili da više smisla ima održavati ih tokom različitih godina. Kao rezultat toga, zimska olimpijada se održava dvije godine nakon ljetne.

I umjetnici su učestvovali

Od 1921. do 1948. godine i umjetnici su sudjelovali na Olimpijskim igrama. To su bili slikari, vajari, arhitekte, pisci i muzičari. Natjecali su se za medalje stvarajući umjetnine koje su slavile sportske uspjehe koji su se odvijali u tom periodu. Oni su se kasnije prestali službeno takmičiti, ali i danas dizajniraju važne plakate i druge stvari za događaj.

Izvor: