Zaplijenjena čuvena vila Romana Abramoviča vrijedna 90 miliona funti

.
Francuske vlasti zaplijenile su vilu Romana Abramoviča na jugu Francuske, koja je ranije kao dvorac pripadala vojvodi i vojvotkinji od Windsora.

Château de la Croë nalazi se na jednom od najprestižnijih dijelova Francuske rivijere – Cap d'Antibes – a lokalni agenti za nekretnine procjenjuju da vrijedi oko 90 miliona funti.

Izgrađena 1926. godine, luksuzna vila ima preko desetak spavaćih soba, osam kupaonica i smještena je na 12 hektara bujne šume i bujnih travnjaka samo nekoliko metara od Sredozemnog mora.

Abramovič je potrošio oko 30 miliona funti na restauraciju dvorca nakon što ga je kupio 2001. godine, gradeći bazen od 15 metara na krovu i instalirajući masivnu teretanu i kućno kino.

No prije nego ga je Abramovič kupio, nevjerovatno imanje koristili su kao kuću za odmor bivši engleski kralj Edward VIII, te vojvoda i vojvotkinja od Windsora.

Dvorac je jedan od 12 posjeda ruskog oligarha Romana Abramoviča koje su zaplijenile francuske vlasti zbog njegovih navodnih veza s Vladimirom Putinom.

Inače, zaplijena je dio opsežne operacije u kojoj je posljednjih sedmica oduzeto ili zamrznuto više od 20 milijardi funti gotovine, pokretne i neporetne imovine ruskih oligarha, potvrdilo je francusko ministarstvo ekonomskih poslova.