Zbrajaju se glasovi za "Zlatnu loptu": Modrić vodi, Ronaldo nije ni među prva tri

Luka Modrić vodeći je u glasanju za "Zlatnu loptu", cijenjenu individualnu nagradu koju na godišnjem nivou dodjeljuje "France Football" ("Ballon d'Or").

U petak je završen proces glasanja, a francuski mediji raspisali su se da je nakon polovice prebrojanih glasova vodeći u poretku - Luka Modrić. 

Radio "France Internationale" ekskluzivno je objavio da Luka Modrić, nakon spektakularne prošlosezonske sezone okrunjene Ligom prvaka s Real Madridom i svjetskim srebrom s hrvatskom reprezentacijom na Mundijalu u Rusiji, prednjači prema broju glasova. Najveći Modrićevi konkurenti su, tvrdi "Radio France Internationale", Kilijan Mbape (Kylian Mbappé) i Rafael Varan (Raphael Varane) koji trenutačno zauzimaju drugu i treću poziciju.

Laureat "Zlatne lopte", kojeg bira 200 sportskih novinara širom svijeta, bit će proglašen 3. decembra u Parizu. Kriteriji su pojedinačne i ekipne izvedbe te osvojeni trofeji u godini i igračka klasa kroz pozadinu cjelokupne karijere.
 

Okruni li se i "Zlatnom loptom", Luka Modrić kompletirat će zbirku najuvaženijih individualnih nagrada osvojenih u 2018. godini. Ranije je - u izborima UEFA-e i FIFA-e - imenovan najboljim evropskim igračem, odnosno najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Također, bude li mu dodijeljena "Zlatna lopta", Luka Modrić prekinut će desetogodišnji duopol Lionela Mesija (Messi) i Kristijana Ronalda (Cristiano).