Zimske olimpijske igre počinju već za pola godine: Šta trebate znati o njima

m
Nakon Olimpijskih igara u Tokiju, za manje od šest mjeseci poćet će Zimske olimpijske igre u Pekingu. S obzirom da su bili domaćini ljetnih Igara 2008. godine, Peking će biti prvi grad koji je bio domaćin i ljetnih i zimskih OI.

Peking će također biti i najveći grad koji je ikada organizovao Zimske olimpijske igre, a to će biti prve Igre održane u Kini za koje budžet iznosi 3,9 milijardi dolara.

Kada se održavaju Zimske olimpijske igre 2022.?

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju 4. februara i trajat će do 20. februara 2022. godine.

Koja je vremenska razlika između Pekinga i Evrope?

Peking je sedam sati ispred srednjoevropskog vremena, što je gotovo ista vremenska razlika kao između Tokija i Evrope. To znači da će Igre u Pekingu imati raspored sličan ovogodišnjim ljetnim Olimpijskim igrama.

Kako je Peking dobio Zimske olimpijske igre?

Peking je 2015. na glasanju pobijedio jedinog preostalog kandidata - Almati, (Kazahstan). Oslo (Norveška) se smatralo glavnim kandidatom za domaćinstvo, ali je uklonjeno iz razmatranja prije konačnog glasanja nakon što je norveški parlament odbio zahtjev za finansiranje, navodeći kao razlog prekoračenje troškova prethodnih Olimpijskih igara.

Izbor Pekinga bio je kontroverzan zbog kineske klime i limitiranih ljudskih prava u zemlji. Američka vlada optužila je Kinu za genocid nad ujgurskim muslimanima u Xinjiangu i za suzbijanje zagovornika demokratije u Hong Kongu.

Kakvo je zimsko vrijeme u Pekingu?

Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, Peking u prosjeku ima samo tri dana oborina i prosječnu temperaturu od oko 4 stepeni celzijusa u februaru, što je ekvivalentno Zimskim igrama održanim 2014. u Sočiju u Rusiji. Toplo vrijeme za vrijeme tih Olimpijskih igara navelo je mnoge sportiste da se zabrinu oko uslova, posebno one koji su se takmičili na snijegu, zbog čega se koristio umjestni snijeg.

Olimpijski dužnosnici u Pekingu vjerovatno će slijediti sličan put, poduzimajući snažne napore kako bi osigurali da na borilištima ima dovoljno snijega.

Koja će se borilišta koristiti za Olimpijske igre u Pekingu?

Kineski olimpijski dužnosnici planiraju ponovno koristiti brojna mjesta koja su bila u upoterebi i za ljetne Olimpijske igre 2008. godine, uključujući Nacionalni stadion (svečanosti otvaranja i zatvaranja), Nacionalni centar za vodene sportove (curling), Nacionalni stadion u zatvorenom prostoru (hokej), Glavni zatvoreni stadion (klizanje), short-track speedskating) i Wukesong Arena (hokej).

Također, izgrađena su i nova borilišta za alpsko skijanje i bob/sankanje. Skijaško mjesto Xiaohaituo, udaljeno je više od 80 kilometara od Pekinga, a događaji za skijaško trčanje, nordijsku kombinaciju, skijaške skokove, biatlon i snowboarding održat će se u Zhangjiakouu, skijaškom području udaljenom 120 km od Pekinga.

Hoće li navijači prisustvovati na Olimpijskim igrama u Pekingu?

Christophe Dubi, izvršni direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je početkom augusta da bi gledaocima moglo biti zabranjeno prisustvovanje događajima na Olimpijskim igrama u Pekingu, baš kao što im je zbog pandemije koronavirusa onemogućeno gledanje događaja uživo na Igrama u Tokiju.

"Pogledajmo kako se pandemija razvija diljem svijeta, a posebno u Kini, a zatim pogledajmo posljedice prisustva gledalaca", kazao je Dubi, nagovijestivši tako da je mala mogućnost da publika bude prisutna u Pekingu.

Hoće li biti novih disciplina na Olimpijskim igrama u Pekingu?

Međunardoni olimpijski komitet (MOK) odobrio je da se u program ZOI 2022. uvrste ženski bob jednosjed, skokovi na velikoj skakaonici u skijanju slobodnim stilom u obje konkurencije, mješovita štafeta u brzom klizanju na kratkim stazama te mješovita ekipna takmičenja u skijaškim skokovima, skijanju po grbama i snowboard crossu.

Zastupljenost sportašica će ovom odlukom biti povećana na 45,44 posto sa 41 posto koliko ih je bilo na Zimslim olimpijskim igrama u PyeongChangu. U 46 disciplina trebalo bi nastupiti 1.314 sportašica. Na ZOI u Pekingu maksimalan ukupan broj sportista i sportašica trebao bi biti 2.892.