Zlatana Ibrahimovića ćemo gledati na Evropskom prvenstvu naredne godine!?

Nn

Ove godine su se fudbalski rasporedi promjenili, zbog pandemije je fudbal istrpio mnogo.

Jedan od onih koji su mogli ostati bez nastupa na EURO 2020. bio je i Zlatan Ibrahimović.

Sa nepunih 40 godina, pravo je čudo što je Zlatan još uvijek u profesionalnom fudbalu, vratio se u Milan, tamo gdje je postavio mnoge rekorde.

Zlatan Ibrahimović je u rođen u Švedskoj, a njegovi roditelji su emigrirali iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske za vrijeme ratnih dešavanja devedesetih. 

Još 1999. godine debitovao je za Malmö FF, a karijeru je gradio u ekipama Ajax, Juventus, Inter Milano, Barcelona, Milan, Paris St. Germain, Manchester United, LA Galaxy.

Iako se očekivalo da će odlaskom Sjedinjene Američke države njegova forma i karijera ići silaznim putem, te se očekivao oproštaj popularnog Ibre od fudbala, ovaj velemajstor je ipak želio da ,,njegova riječ bude zadnja''. Vratio se u Milan i tamo igra fantastično, a trenutno je ekipa Milana prvoplasirana u Italijanskoj seriji, nakon višegodišnjeg ,,posta'' ove ekipe.

Selektor švedske reprezentacije Janne Andersson razgovarao je sa Zlatanom Ibrahimovićem o mogućem povratku u nacionalnu ekipu.

“Nakon što je Ibrahimović najavio mogućnost da bi želio ponovno igrati za reprezentaciju odlučio sam da se prvom prilikom sastanem s njime i razgovaramo o tome. U četvrtak sam bio u Milanu i mogu reći da je sastanak protekao u pozitivnom ozračju i dogovorili smo se da ćemo nastaviti dijalog u sljedećim mjesecima”, izjavio je Andersson.

Ibrahimović se od reprezentacije Švedske oprostio još 2016. godine, kada je prestao igrati za švedsku reprezentaciju, čiji je najbolji strijelac svih vremena sa 62 gola u 116 utakmica.

Razlog zbog kojeg je Ibrahimović napustio reprezentaciju je sukob sa savezom u Švedskom i tadašnjom garniturom u reprezentaciji. 

Kako je EURO odgođen za narednu godinu, a na njemu će igrati i Švedska, reprezetacija se uveliko sprema za ovu veliku smotru. Tamo bi se mogao naći i Zlatan Ibrahimović.

Ibrahimović nakon osam kola drži prvo mjesto u talijanskom prvenstvu, a švedski golgeter je najbolji strijelac lige sa deset pogodaka.

Švedsku sljedeće godine čekaju kvalifikacije za SP 2022., te u junu nastup na Euru, gdje se nalaze u grupi sa Poljskom, Slovačkom i Španijom. Povratak Ibrahimovića bio bi veliko pojačanje za švedsku reprezentaciju.

Sigurno da vjerni pratitelji fudbala, kao i vjerojatno sve kladionice, čekaju zvanični povratak Zlatana u reprezentacije, čime bi šanse i koeficijenti Švedske mnogo bolje kotirale.

Ostaje da vidimo, da li će se dogoditi čudo, saznat ćemo uskoro.