Zmajevi po prvi put na EURO-u: Tri su pitanja na koja treba dati odgovor

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će ispisati nove stranice svoje historije budući da će u januaru nastupati na prvom Evropskom prvenstvu u historiji.


Zmajevi su smješteni u grupu zajedno sa Norveškom, Francuskom i Portugalom, a zvanična stranica Evropskog prvenstva je objavila duži tekst o našoj reprezentaciji, te su naveli tri pitanja o našoj reprezentaciji na koje treba dati odgovore.

- Koliko BiH može u najjačoj grupi na prvenstvu?

- Ovo je najteža grupa na Evropskom prvenstvu, igramo protiv prvaka i viceprvaka svijeta kao i protiv veoma dobre selekcije Portugala, rekao je selektor Zmajeva Bilal Šuman koji je od 2016. godine na klupi reprezentacije.

- Ima li šansi da Zmajevi iznenade na Evropskom prvenstvu?

- Igranje u jednoj ovakvoj grupi ne znači da neće biti iznenađenja. Pogledajte Portugal. Dobili su Francusku u kvalifikacijama tako da će svakako biti iznenađenja, dodao je naš selektor.

- Koliki je potencijal sadašnjeg tima BiH?

- Imali smo mnogo problema u kvalifikacijama. Marko Tarabochia je pokidao ligamente, Marko Panić se vraća u formu, a spisak koji smo sastavili je najbolje što imamo u ovom trenutku, nastavio je Šuman koji je postigao 124 gola u 32 utakmice za reprezentaciju BiH.

Zmajevi će se za premijerni nastup na Evropskom prvenstvu pripremati 16 dana, a već su dogovorene utakmice sa Hrvatskom prije otvaranja EURO-a 10. januara protiv Norveške.

Pod lupom su braća Senjamin i Benjamin Burić, blizanci koji igraju za Nantes i Flensburg. Benjamin je jedan od najboljih golmana svijeta i na njemu će se graditi odbrana bh. reprezentacije, a Senjamin je pivotmen koji zna praviti razliku u napadu.

Iako smo smješteni u najtežu grupu na Evropskom prvenstvu, daćemo sve od sebe da napravimo veliko iznenađenje i učinimo naciju ponosnom.

- Pratićemo naše rivale u prijateljskim utakmicama, odradićemo dobre pripreme i predstavićemo našu državu na najbolji mogući način, riječi su Šumana.

Bosna i Hercegovina će na Evropskom prvenstvu imati jedan od najstarijih reprezentacija na EURO-u sa prosjekom godina od 29. U našem nacionalnom timu ima šest igrača koji imaju preko 30 godina, a 39-godišnji Nikola Prce je jedan od najstarijih igrača na Evropskom prvenstvu.

Ovaj iskusni lijevi bek je promijenio 17 klubova kroz svoju karijeru, a za Zmajeve je nastupio na više od 100 utakmica, te je i dalje u planovima našeg selektora.