"Zmajevi" protiv Luksemburga imaju sedam pobjeda iz osam utakmica

č

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra protiv Luksemburga u okviru 9. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Ove kvalifikacije su već izgubljene za našu reprezentaciju, ali selektor Savo Milošević preostala dva susreta može iskoristiti za selekciju fudbalera za baraž.

"Zmajevi" se žele odužiti navijačima za zeničku blamažu i revanširati Luksemburgu za poraz u prethodnom duelu odigranom u Zenici (0:2).

Do sada je bh. reprezentacija odigrala osam utakmica protiv večerašnjeg rivala i slavila je sedam puta uz spomenuti poraz na Bilinom polju.

Prvi put smo se sreli sa Luksemburžanima 29. marta 2003. u okviru kvalifikacija za Euro 2004. u Portugalu. BiH je slavila sa 2:0 golovima Sergeja Barbareza i Elvira Bolića. Revanš je odigran u septembru, a BiH je kao gost trijumfovala sa 1:0 golom Barbareza.

 

Naredni duel protiv Luksemburga odigran je u okviru prijateljske utakmice, a BiH je pobijedila rezultatom 2:1. Golove su dali Zvjezdan Misimović i Elvir Bolić.

Šest godina je prošlo i žrijeb nas je opet spojio s Luksemburžanima. U okviru kvalifikacija za Euro 2012. BiH je bila uvjerljiva.

 

Prvo je na gostovanju 3. septembra 2010. došla do visoke pobjede od 3:0 golovima Senijada Ibričića, Miralema Pjanića i Edina Džeke, a onda je 7. decembra deklasirala Luksemburžane sa 5:0.

Misimović je dao dva gola, Džeko i Pjanić po jedan, a u strijelce se upisao i Haris Medunjanin.

 

Bosna i Hercegovina je sa Luksemburgom odigrala još dvije prijateljske utakmice.

Prvo 25. marta 2016. kada je lako trijumfovala sa 3:0, a pamti se maestralni gol Pjanića iz slobodnjaka. Gol je dao i Milan Đurić, dok je Šano postigao autogol.

Potom su "Zmajevi" prošle godine jedva pobijedili Luksemburg sa 1:0. Džeko je morao ući sa klupe i postići gol.

I onda zenička blamaža i poraz BiH od Luksemburga na Bilinom polju od 2:0. Jvandro Borges Sančes (Yvandro Sanches) i Danel Sinani su bili strijelci.
Bosna i Hercegovina je ukupno dala 17 golova, a primila četiri od Luksemburga.