Zmajevi protiv tradicije: Znate li kako su izgledali naši dosadašnji mečevi sa Grcima?

Osmo kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo našu reprezentaciju vodi u Atinu gdje ćemo odmjeriti snage sa Grcima, reprezentacijom koja je naš redovni rival u kvalifikacijama za velika takmičenja.

Ukupno smo se sastajali u pet kvalifikacionih ciklusa i odmjerili snage do sada devet puta.

Prvi put, bilo je to u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švicarskoj kada su nas Grci pobijedili u oba meča. Kod nas je bilo ubjedljivih 4:0 za Grke, dok su nas u Grčkoj savladali 3:2.

Narednih šest susreta bilo je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Već u našim prvim kvalifikacijama za neko veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj, našli smo se u grupi sa Grčkom. Tada su nas Grci takođe oba puta pobijedili, 3:0 u Grčkoj i 1:0 na Koševu.

Drugi put smo se sastali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu kojeg se rado sjećamo. Tada je bilo 0:0 u Grčkoj, a onda smo ih na našem terenu razmontirali i slavili sa 3:1.

Konačno, ponovo smo se sastali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Tzavellas je spasio Grke na njihovom terenu golom u sudijskoj nadoknadi za 1:1. Prethodno, Miralem Pjanić je doveo Zmajeve u vodstvo od 1:0. Ali, Grcima nije bilo spasa na Bilinom polju. Edin Džeko sa dva gola i Vedad Ibišević su lako izašli na kraj sa Grcima, čiji je poraz samo ublažio Gekas.

Ove utakmice se Grci posebno sjećaju jer su pored poraza dobili i ''po nosu''. Tada je, sjećamo se, pomoćnik selektora Mehmeda Baždarevića, Stephane Gilli nokautirao Yannisa Gianniotasa, reprezentativca Grčke. 

Posljednji put, sa Grcima smo igrali na Bilinom polju u ovim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Bilo je 2:2 u utakmici u kojoj smo odigrali fantastično prvo poluvrijeme, jedno od najboljih u posljednje vrijeme, ali smo onda u drugom poluvremenu doživjeli neshvatljiv pad i Grci su osvojili bod.

Sada smo na tabeli ispred njih. Imamo 10 bodova, koliko i Armenija, a Grci su na svega pet bodova, te im se ove kvalifikacije mogu okarakterisati kao jedne od najneuspješnijih u posljednje vrijeme. Nadamo se da ćemo i mi iskoristiti njihovu lošu igru u ovim kvalifikacijama, te pobjedom ostati u trci za drugo mjesto sa Armenijom i Finskom.