Zmajevi su šesta najbolja reprezentacija na listi "malih" svjetskih država

.
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na visokom šestom mjestu prema zvaničnoj rang listi Međunarodne nogometne federacije (FIFA) ako se uzmu u obzir selekcije koje dolaze iz država s manje od pet miliona stanovnika

Naime, naša selekcija se s populacijom od oko 3 miliona stanovnika nalazi na 57. mjestu FIFA rang liste te se samo pet reprezentacija nalazi ispred od država koje imaju manje od 5 miliona stanovnika.

Najbolja "mala" država je Urugvaj koji se na FIFA-inoj rang listi nalazi na visokom 10. mjestu iako imaju populaciju od samo 3,5 miliona stanovnika.

 

Na drugom mjestu je Hrvatska koja ima oko 4 miliona stanovnika, ali se nalaze na vrlo dobroj 19. poziciji na FIFA rang listi.

Ispred BiH se od država koje imaju manje od 5 miliona stanovnika nalaze još Vels (26. na FIFA rang listi), Katara (45.) i Panama (56.)

 

Među top 10 selekcija su još Sjeverna Irska (59.), Jamajka (61), Bahrein (63.) i Slovenija (67).

 

Priliku da popravimo plasman na ovoj zanimljivoj rang listi imat ćemo već u oktobru kada u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo naša selekcija gostuje Kazahstanu i Ukrajini.

 

Top 10:

 

Urugvaj - 10.

 

Hrvatska - 19.

 

Vels - 26.

 

Katar - 45.

 

Panama - 56.

 

Bosna i Hercegovina - 57.

 

Sjeverna Irska - 59.

 

Jamajka - 61.

 

Bahrein - 63.

 

Slovenija - 67.