Zmajevi u fenomenalnoj utakmici pobijedili Finsku i zakoračili ka prvom mjestu

232323

Foto : Klix

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Zenici na Bilinom Polju selekciju Finske rezultatom 3.2, u okviru 4. kola B Lige nacija. Naš tim sada ima osam bodova i dva kola prije kraja na pragu je osvajanja prvog mjesta u grupi.

U preostale dvije utakmice sa Crnom Gorom i Rumunijom odlučivat ćemo sami o svojoj sudbini, te imamo veliku priliku da ostvarimo plasman u A Ligu nacija.

Naš tim je poveo već u 5. minuti. Poslije kornera Pjanića, finski nogometaš Vaisanen je povukao Džeku i sudija Georgi Kabakov je pokazao na penal. Odgovornost je preuzao Pjanić i sigurnim udarcem je pogodio za 1:0.

Uslijedio je još jači pritisak Zmajeva, a u 8. minuti mogli smo udvostručiti prednost. Nakon novog kornera Džeko je sjajno skočio i šutirao glavom, ali lopta je "lizala" stativu i otišla pored gola.

I onda šok. Nakon akcije po desnoj strani sam u našem kaznenom prostoru je ostao Pukki te je nakon prizemnog ubačaja Kallmanna pogodio za 1:1.

Primljeni pogodak nije nas obeshrabrio, a novu veliku šansu imali smo u 16. minuti. Duljević je šutirao, ali je sjajno odbranio golman Finske Hradecky.

Samo dvije minute kasnije uslijedila je kazna i Finska je povela. Hadžikadunić se jako loše postavio u odbrani, a nakon sjajnog pasa Pukkija, Kallman je sa sedam-osam metara matirao Šehića za vodstvo gostiju 2:1.

To nije bio kraj uzbuđenjima na Bilinom Polju u prvom dijelu. U 29. minuti Pjanić je poslao savršenu teledirigovanu loptu za Džeku, a on je rutinski pogodio za 2:2. Sudija je prvobitno svirao ofsajd, ali je nakon dodatnog pregleda VAR-a utvrđeno da naš kapiten nije bio u ofsajdu.

Do isteka prvih 45 minuta Zmajevi su napadali, ali promjene rezultata nije bilo.

Na početku drugog poluvremena selektor Petev se odlučio za promjenu formacije u 3-5-2, ali prvu veliku šansu imali su Finici. U 56. minuti Pukki je izašao sam ispred Šehića nakon greške Ahmedhodžića, ali je šutirao pored gola.

Kazna je uslijedila dvije minute kasnije. Džeko je sjajno našao prostor, a onda precizno šutirao s nekih 16-17 metara i pogodio za vodstvo našeg tima 3:2.

Finska je mogla do poravnanja u 63. minuti, ali su promašili pravi zicer. Niskanen je bio sam pred Šehićem, ali je iz čiste situacije šutirao pored gola.

Do kraja susreta naš tim je prijetio iz kontri, dvije dobre šanse imao je Džeko, ali je ostalo 3:2 i Zmajevi su došli do zlata vrijedne pobjede kojima smo stigli nadomak osvajanja prvog mjesta u grupi.

U drugom meču ove grupe Crna Gora je kao gost pobijedila Rumuniju rezultatom 3:0 i postala je najozbiljniji konkurent našoj reprezentaciji za prvo mjesto.

Liga nacija se nastavlja u septembru, a BiH očekuju dvije utakmice. Prvo ćemo 23. septembra dočekati Crnu Goru, a tri dana kasnije gostovat ćemo u Rumuniji.

Rezultat i strijelci:

BiH - Finska 3:2 (Pjanić 5' pen., Džeko 29', 58' / Pukki 10', Kallman 18')