"Zmajevi" u kvalifikacijama za EP 2020. ne mogu igrati protiv Kosova

Nakon što je kompletirana grupna faza Lige nacija, UEFA je zvanično potvrdila jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine koji će se održati 2. decembra u Dablinu.

S obzirom na to da su "Zmajevi" smješteni u drugom šeširu, za protivnika neće moći dobiti selekcije Njemačke, Islanda, Ukrajine, Danske, Švedske, Rusije, Austrije, Velsa i Češke Republike.

Jakosne grupe za žrijeb kvalifikacijskih grupa za EP 2020.: 

- bubanj finalista Lige nacija (4): Švicarska*, Portugal*, Holandija*, Engleska*

- bubanj 1 (6): Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska

- bubanj 2 (10): Njemačka, Island, BiH*, Ukrajina*, Danska*, Švedska*, Rusija, Austrija, Vels, Češka

- bubanj 3 (10): Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Škotska*, Norveška*, Srbija*, Finska*, Bugarska, Izrael

- bubanj 4 (10): Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija*

- bubanj 5 (10): Makedonija*, Kosovo*, Bjelorusija*, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farski Otoci

- bubanj 6 (5): Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino

*Ekipe koje su osigurale plej-of Lige nacija

Prije samog žrijeba UEFA je donijela nekoliko specijalnih pravila te se tako reprezentacija BiH zbog političkih razloga neće moći susresti s Kosovom. S Kosovom u grupi ne može biti ni Srbija, a onemogućeni su i eventualni mečevi između Ukrajine i Rusije, Armenije i Azerbejdžana, kao i Gibraltara i Španije. 

Ograničenja postoje i u vezi s predalekim destinacijama, a UEFA je dozvolila samo jedan takav par. Ovo pravilo prilikom žrijeba se odnosi na: 

Azerbejdžan: s Gibraltarom, Islandom ili Portugalom.

Island: s Armenijom, Kiprom, Gruzijom ili Izraelom.

Kazahstan: s Andorom, Engleskom, Francuskom, Farskim Otocima, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Republikom Irskom, Škotskom, Španijom ili Velsom. 

Osim ovog pravila, najviše dvije reprezentacije u čijim državama postoji rizik od zimskih uvjeta tokom godine mogu biti zajedno u grupi, a to se odnosi na: Bjelorusiju, Estoniju, Farske Otoke, Finsku, Island, Latviju, Litvaniju, Norvešku, Rusiju i Ukrajinu.

Također, u kvalifikacionoj grupi neće moći da se sastanu više od dvije države koje učestvuju u organizaciji Evropskog prvenstva 2020. godine, a prvenstvo Starog kontinenta igrat će se u Azerbejdžanu, Danskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Republici Irskoj, Rumuniji, Rusiji, Škotskoj i Španiji.