Zmajevi večeras u Rumuniji žele trijumfalno okončati sjajan nastup u Ligi nacija

nogomet
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Bukureštu protiv Rumunije (20:45) igra meč 6. kola UEFA-ine B Lige nacija, a iako susret nema rezultatski značaj za naš tim, iz tabora Zmajeva su najavili igru na pobjedu kojom bi na najbolji način okončali takmičenje.

 

 

Nakon trijumfa protiv Crne Gore (1:0), naši nogometaši su osigurali prvo mjesto u grupi i plasirali se u elitni rang Lige nacija, a protiv Rumunije će imati i "dodatni motiv" s obzirom na to da selektor Ivaylo Petev još uvijek u zvaničnim mečevima nije doživio poraz na gostujućim mečevima na klupi Zmajeva.

Raspoloženje u ekipi je na visokom nivou poslije ostvarenog plasmana u A Ligu nacija, ali svi su složni da se ovaj ciklus mora završiti maksimalno ozbiljno i tim je maksimalno fokusiran na narednu utakmicu.

Selektor nogometne reprezentacije BiH Ivaylo Pete protiv Rumunije očekuje ozbiljan pristup i kvalitetnu igru našeg tima, a jedino neće moći računati na suspendovanog Miralema Pjanića.

"Naravno da je cilj da pobijedimo i drago mi je što i igrači tako razmišljaju. Osigurali smo prvo mjesto u grupi i atmosfera u ekipi je odlična. Sutra će dobiti priliku oni koji su manje igrali do sad, ali nema kalkulacija jer želimo nova tri boda. Svjesni smo da nas očekuje teška utakmica. Rumunija ima dobre igrače, to smo vidjeli i u Zenici. Sve nam to govori da možemo očekivati kvalitetnu utakmicu u lijepom ambijentu", rekao je Petev, dodavši:

"Naravno da sam ponosan na igrača na ono što su postigli u proteklom periodu. To su odlični momci i veliki profesionalci. Došao je i rezultat i svi smo sretni zbog toga. Što se tiče formacije u kojoj ćemo nastupiti, imam nekoliko ideja pa ćemo vidjeti.

Na pitanje kako komentariše teren na stadionu Giulesti koji nije u idealnom stanju, Petev je odgovorio:

"Kakav god da je teren, isti je i njima i nama. Imat ćemo iste uslove za igru."

Rumunija se s druge strane bori za opstanak u B Ligi nacija i potrebna im je pobjeda, te se nadaju da Finska neće pobijediti Crnu Goru u Podgorici, što bi ih u slučaju trijumfa ostavilo u trenutnom rangu takmičenja.

"Želim da dojam koji ostane bude drugačija slika. Moramo krenuti od ovoga, ovu sliku pretvoriti u normalu. Historija i statistika imaju svoju ulogu, no sve je to manje bitno kada izađeš na teren. Morate imati ispravan način razmišljanja i ono što odatle slijedi. Ako imamo pravi način razmišljanja, energiju i inspiraciju da dobro odaberemo, imat ćemo priliku za pozitivan ishod. Očekujte vrlo borbenu utakmicu i protivnika koji će doći mnogo odlučniji nego što mnogi očekuju, jer on nema šta izgubiti, dolazi sa samopouzdanjem i energijom. Očekujemo više nego borbenu utakmicu", kazao je Edi Iordanescu selektor Rumunije.

U posljednjem međusobnom susretu u okviru ovog ciklusa Lige nacija odigranom na Bilinom polju u Zenici 7. juna ove godine Zmajevi su slavili rezultatom 1:0 golom Smaila Prevljaka u 68. minuti.

Ukupno, ovo će biti peti duel između Rumunije i BiH, a Rumuni su uspješniji u međusobnim susretima sa tri pobjede, dok su Zmajevi slavili u dva navrata. Zanimljivo, u dosadašnja dva gostujuća meča naš tim nikada nije postigao gol u Rumuniji (2:0, 3:0).

Večerašnji meč će suditi Halil Umut Meler iz Turske, a pomagat će mu zemljaci Cevdet Komurcuoglu i Ibrahim Çaglar Uyarcan. Četvrti sudija je također Turčin Yasar Kemal Ugurlu.

Susret u Bukureštu na stadionu "Giulesti" se igra večeras s početkom u 20:45, a direktan TV prijenos osigurala je državna televizija BHT 1. Na portalu Klix.ba moći ćete pratiti uživo tekstualni prijenos susreta iz Rumunije.