Zmajevi za ništa, Ukrajina za baraž

asd
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će duelom sa Ukrajinom zatvoriti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Nakon razočaravajućeg poraza od Finske nakon kojeg je naš nacionalni tim ostao bez ikakvih šansi za plasman u baraž, večeras izabranici Ivayla Peteva igraju posljednji meč kvalifikacija u kojima su dosad ostvarili samo jedan trijumf i to gostujući protiv Kazahstana.

Utakmica koja nema nikakav značaj za Zmajeve je s druge strane od ogromnog značaja za Ukrajince, koji bi u slučaju pobjede te remija ili poraza Finske od Francuske, osigurali plasman u baraž.

Svjesni su u Ukrajini koliko im susret na Bilion polju može donijeti, a selektor ukrajinskog tima najavio je igru na pobjedu od prvog sudijskog zvižduka.

"Ne bih komentarisao utakmicu Bosne protiv Finske, ne treba nam ta utakmica, treba nam pobjeda i ići ćemo na pobjedu", kazao je Oleksandr Petrakov.

"Hoće li nam biti lakše protiv protivnika sa kombinovanom ekipom? Ne znam. Fudbal je takav, nama treba rezultat. Bit će nam teže protiv mladih igrača koji žele da se pokužu. Bit će veoma teška utakmica."

S druge strane, selektor našeg nacionalnog tima na press konferenciji nije htio komentarisati razmišlja li o odlasku sa klupe nakon neuspješnog ciklusa, a najavio je i da će priliku dobiti igrači koji su u posljednje vrijeme imali manju minutažu.

“Sutra je zadnja utakmica, sutra su bitne dvije stvari, a to je želja i borba za pobjedom. To su dvije najbitnije stvari, moramo pokazati karakter iz prošlih utakmica, osim ove sa Finskom“, kazao je Petev.

“Ne mogu sada reći ko će igrati, ali će dobiti priliku igrači koji nisu igrali. Nemamo šanse za plasman, pa je moguće dati šansu igračima koji su igrali malo ili nisu igrali nikako“, dodao je Petev.

Dakle, večeras Bosna i Hercegovina igra za prestiž, dok Ukrajinci pobjedom mogu mnogo toga dobiti. Zmajevi su još jednom razočarali naciju, a nakon susreta čelnici FSBiH i selektor trebaju napraviti dobru analizu. Vremena za kukanje nema, Liga nacije se igra naredne godine, a 2023. su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Da li će nas s klupe predvoditi Petev ili ćemo ponovo tražiti novog selektora vjerovatno ćemo saznati ubrzo.