Stižu sjajne vijesti: Zmajevima se učešće u Ligi nacija već isplatilo!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jedina je selekcija koja je stopostotna u Ligi nacija B. Kao što već znamo, u svojoj grupi zauzimamo prvo mjesto sa maksimalnih devet bodova ispred Austrije i Sjeverne Irske.

Kako god završila posljednja utakmica ovog novoosnovanog takmičenja, već danas sa sigurnošću možemo potvrditi da se Zmajevima nastup u Ligi nacija već isplatio.

Osim toga što će naš tim najvjerovatnije dobiti dodatnu priliku da se prvi put u historiji domogne Evropskog prvenstva, od sinoć je jasno da je BiH osigurala mjesto u drugom šeširu pred žrijebanje kvalifikacionih grupa za EURO koje će se obaviti početkom decembra.

U drugom šeširu će se naći dvije najslabije plasirane reprezentacije iz Lige nacija A i osam najboljih iz Lige nacija B, a s obzirom na trenutnu situaciju, BiH je i teoretski osigurala jedno od tih osam mjesta i sada je čeka bolja startna pozicija pred žrijebanje grupa.

Ovaj podatak je vrlo bitan kada uzmemo u obzir da će iz svake kvalifikacione grupe dva prvoplasirana tima ići direktno na Evropsko prvenstvo, što znači da će našoj selekciji biti dovoljno "samo" da očuva to drugo mjesto. U grupi ćemo, dakle, imati samo jednog protivnika koji je po rejtingu i na papiru jači od nas.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo će se igrati od marta do novembra 2019. godine (10 grupa), a direktan plasman će kroz njih obezbijediti 20 reprezentacija. Novost je što više neće biti baraža, a preostale četiri pozicije rezervisane su za timove koji će Euro izboriti kroz Ligu nacija.