Premijera na Evropskom prvenstvu protiv Srbije: ’Zmajice’ najavile borbu bez predaje

,

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će danas (17 sati) protiv domaćina Srbije u Beogradu igrati svoju prvu, debitantsku utakmicu na Evropskom prvenstvu, koje se od 18. avgusta do 4. septembra igra u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji.

 

Najteži protivnik

Izabranice Stevana Ljubičića na startu imaju najtežeg protivnika, ekipu koja je nedavno osvojila bronzu na Olimpijskim igrama i koja je pobjednica posljednja dva EP. Njihov selektor Zoran Terzić je na klupi od 2002. godine i u 20 sezona je osvojio 18 medalja. To je tim koji cilja na zlato.

S druge strane, “Zmajice” će se u svom premijernom nastupu na EP u grupi „A“ te u utakmicama protiv selekcija Srbije (19. 8.), Azerbejdžana (21. 8.), Francuske (23. 8.), Belgije (24. 8.) i Rusije (26. 8.) boriti za četvrto mjesto koje vodi u osminu finala.

- Mi želimo i imamo volju da tražimo naše šanse protiv bilo koje reprezentacije. Iskreno se nadam da ćemo nas i našu državu predstaviti u najboljem svjetlu. Svi smo svjesni na kojem nivou se nalaze reprezentacije Srbije te Rusije. Međutim, imamo i mi svoje kvalitete i ne trebamo da se predajemo ni u jednom trenutku koja god reprezentacija stoji s druge strane - kazala je naša kapitenka Edina Begić.

Kompletan tim

Djevojke iza sebe ove godine imaju dosta okupljanja te uspješne kvalifikacije za EP, kao i osvajanje Srebrene lige. U pripremi za EP su odigrale dvije utakmice i savladale Azerbejdžan kao konkurenta u grupi, ali su imale problema s povredom Edine Begić i virozom u timu prethodnih dana. Ipak, na današnjem otvaranju za naše (EP je počelo jučer) bi Ljubičić na raspolaganju trebao imati kompletan tim.

- Moramo biti realni, jer smo u teškoj grupi. Mi trebamo očekivati da se predstavimo na najbolji mogući način i da kroz učešće na jednom takvom turniru podignemo nivo i kvalitet reprezentacije te da se nadamo da ćemo ubuduće biti redovniji učesnici ovakvih sportskih manifestacija - najavio je selektor Stevan Ljubičić.