Zmajići nisu uspjeli: Rumuni zakoračili na EP, nama ostaje borba za drugo mjesto

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je poražena od Rumunije s 2:0 u pretposljednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ova pobjeda je Rumune odvela na korak do Evropskog prvenstva i sada im nedostaje samo jedna pobjeda, a u preostala dva meča igraju protiv Lihtenštajna u gostima i Velsa kući. Možemo već da im čestitamo na velikom uspjehu.

Nama će, s obzirom da Portugal vodi u Velsu na poluvremenu (u trenutku objave teksta), vjerovatno trebati pobjeda u zadnjem meču 16. oktobra u gostima kod Portugala za baraž. Bit će to direktan okršaj za drugo mjesto.

Što se današnjeg meča tiče, Rumuni nisu bili toliko bolji da bi na kraju slavili s 2:0, ali jednostavno imali su i malo sreće. Dobro smo otvorili meč, izgledalo je kao da tim Vinka Marinovića itekako može da se nosi sa Rumunima, ali onda u 15. minuti domaćin stiže do gola.

Nakon ubačaja s desne strane Mihojević nije najbolje intervenisao, pa je Petre pogodio za slavlje rumunskih igrača i navijača.

Imao je Gojak u 24. minuti veliku šansu, ali ne koristi najbolje izlazak golmana Radua, pa ga ne uspijeva lobovati. Do kraja prvog dijela smo napadali, tražili taj gol, ali ostalo je 1:0.

U nastavku smo bili primorni da nastavimo napadati i da igramo ofanzivno, Rumuni su čekali šansu iz kontre i na kraju došli i do drugog gola. Hagi je u 69. minuti direktno iz kornera matirao Trkulju i postavio konačan rezultat.

Od tog momenta Rumuni su dominirali terenom i zamalo da dođu do 3:0, kada je Hagi izašao sam pred Trkulju u 78. minuti, ali je šutirao pored gola.

Rumunija - BiH 2:0 (Petre 15, Hagi 78)

Rumunija: Radu, Boboc, Florin-Bogdan, Pascanu, Coman, Man, Hagi, Petre, Oaida, Cicaldau, Rus.

BiH: Trkulja, Kadušić, Mihojević, Radeljić, Memija, Demirović, Gojak, Kuzmanović, Ćavar, Menalo, Lončar.