1. međunarodno ocjenjivanje meda: Cazinski pčelari pokazali da proizvode veoma kvalitetan med

Početkom mjeseca septembra u Cazinu je održano Prvo međunarodno ocjenjivanje meda, najvažniji događaj poslije upisa brendiranog kestenovog meda Cazinske krajine u svjetski registar oznaka.

Cazinski pčelari, okupljeni oko Udruženja pčelara „Kesten“, uspjeli su brendirati kestenov med na nacionalnom nivou kao prvi, u to vrijeme, proizvod animalnog porijekla u BiH koji je dobio brend i oznaku zaštićenog geografskog porijekla. Upisom na listu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIPO sa sjedištem u Ženevi ovaj projekat je više nego uspješno završen.

Prvo međunarodno ocjenjivanje meda bilo je još jedna prilika za potvrdu kvalitete spomenutog brenda Cazinske krajine. Med koji se proizvede u Unsko-sanskom kantonu sadrži 95% polenovih zrnaca, što ga čini jedinstvenim, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Europi. Zato nisu iznenadile mnogobrojne medalje i priznanja dodijeljene na ovom septembarskom događaju u našem gradu. Na ovom prvom ocjenjivanju podijeljene su 24 zlatne, 43 srebrene, 25 brončanih medalja i 15 zahvalnica za kvalitet meda.

cazin

Senzorno ocjenjivanje meda obavili su certificirani stručnjaci iz Saveza pčelara Republike Slovenije (ČZS), uz pomoć domaćeg kadra, doc.dr.sc. Melise Oraščanin i magistrice mikrobiologije, Almire Harbaš.

cazin

Koliko je pčelarstvo bitno u Cazinskoj krajini govori podatak da su se pčelari na ovom području prvi put udružili još davne 1950. godine. U početku su bili samo udruženje entuzijasta, da bi tokom 1982. godine osnovali zvanično udruženje koje postoji i danas. Udruženje okuplja između 120 i 150 članova, te konstantno rade na edukaciji i na stručnom usavršavanju svojih članova.

cazin

- „Građani misle da je svaki kestenov med isti, ne shvaćajući da postoji razlika između onog koji nosi oznaku "kestenov med Cazinske krajine" i kestenovog meda sa nekog drugog područja, upravo zbog količine polena u njemu“, napominju iz Udruženja pčelara „Kesten“. Zato, pri kupnji kestenovog meda obratite pažnju ima li preko tegle i poklopca vinjetu imena porijekla.

 

Image