10 godina od pogibije kontroverznog austrijskog političara Joerg Haidera

Iznenadna smrt kontroverznog austrijskog desničara Joerga Haidera (Jörg Haider) prije deset godina šokirala je mnoge, čak i njegove političke protivnike.

Joerg Haider smatra se najutjecajnijim, najkontroverznijim i najkarizmatičnijim austrijskim političarom koji je svojim izjavama i nastupima izazivao, polarizirao, pokretao i promijenio Austriju kao niko do tada.

Riječ je o nekadašnjem predsjedniku Stranke za budućnost Austrije, kojem je uspjelo da vrati naciste na političku scenu Evrope, a čija politička zaostavština i život i dalje ostaju kontraverzni.

Rođen je 26. januara 1950. godine u Bad Gojzernu, Gornja Austrija, u porodici kojoj ideje nacional-socijalizma nisu bile strane. Njegovi roditelji bili su aktivni članovi nacističke partije – NSDAP-a, još od 1930. godine, ali su na kraju Drugog svjetskog rata, nakon istrage, proglašeni kao „manje involvirani“ i pušteni na slobodu.

Kao dijete privlačila ga je pozorišna scena i pažnja koju ona nosi. Sa 16 godina pobijedio je na takmičenju u besjedništvu na temu „Da li smo mi Austrijanci Njemci?“. Ubrzo je postao lider omladinskog krila konzervativne Partije slobode u Gornjoj Austriji.

Image

Bio je, po riječima mnogih, rođeni šoumen koji je uspješno plivao u svim društvenim krugovima i slojevima, uvijek prilagođenim situaciji i publici.  Bio je, po potrebi, koruški seljak, ekscentrični plejboj, pangermanski nacionalista, austrijski domoljub, krajnji konzervativac, neonacista, ksenofob, radikal slobodnog tržišta, uglađeni liberal, sve što je u datom momentu moglo da mu donese političke poene.

Javno se hvalio da je rođen u pokrajini u kojoj je rođen i Adolf Hitler. Deportaciju Jevreja poredio je sa protjerivanjem sudetskih Nijemaca iz Čehoslovačke poslije Drugog rata. Tokom debate u parlamentu jednom je nacističke koncentracione logore nazvao kažnjeničkim logorima.

Godine 1979. postao je najmlađi austrijski parlamentarac, a 1986. godine stao je na čelo Partije slobode. Tri godine kasnije postao je pokrajinski premijer Koruške. Najveći uspjeh doživio je 2000. godine, kada je Partija slobode dobila šokantnih 27% glasova i ušla u vladajuću koaliciju sa konzervativnom Narodnom strankom kancelara Volfganga Šisela.

Ubrzo su se pojavile priče da je homoseksualac. On je odbio da komentariše, ali je zato bečka Homoseksualna inicijativa bez pardona saopštila da ima podatke da je Haider homoseksualac barem deset godina unazad. 

Image

Haider je otišao sa životne scene dramatično, gotovo kako je i živio. 

Poginuo je 11. oktobra 2008. godine kad je auto koji je vozio pod utjecajem alkohola zbog brzine od 142 km na sat skrenuo s ceste i nekoliko se puta okrenuo. Išao je na proslavu 90. rođendana svoje majke u njihovoj porodičnoj kući na imanju Berental, blizu Klagenfurta. Inače, imao je 1,88 promila alkohola u krvi u trenutku saobraćajne nesreće. Mediji su ranije objavili da je, neposredno prije udesa, političar pio u gej baru „Zum Štadkramer”, gdje je 18-godišnjem Danijelu, homoseksualcu, platio piće.

U te­le­vi­zij­skom je na­stu­pu, de­se­tak da­na na­kon Ha­ide­ro­ve smr­ti, Ste­fan Pet­zner pri­znao je da je bio nje­gov ži­vo­tni par­tner. Govoreći o svojoj ljubavnoj vezi sa Haiderom, Stefan je naveo da je njihova veza bila mnogo više od prijateljstva nazivajući ga "čovjekom svog života". Prema njegovim riječima, Haiderova supruga Klaudija bila je svjesna njihove veze i nije im zbog toga prigovarala.

Unatoč policijskom izvješću da je njegova pogibija nesretan slučaj, glasine da je posrijedi možda i sabotaža ne jenjavaju, tako da Joerg Haider i nakon svoje smrti puni naslovnice austrijskih novina.