100 dana rada Vlade Nijaza Hušića: ‘Želimo omogućiti brži društveni razvoj’

c

Prošlo je prvih 100 dana Vlade USK na čelu s Nijazom Hušićem. Tim povodom održana je konferencija za medije tokom koje je istaknuto da je  fokus izvršne vlasti od početka mandata na stabilizaciji političkih prilika i jačanju društvene kohezije, s ciljem odgovorne politike koja će koristiti svim građanima ovog kantona.

Puno  je izazova sa kojima smo se suočili u proteklom periodu, ali smo spremni i opredijeljeni da radimo  na uspostavi efikasnog javnog sektora koji će omogućiti brži i dinamičniji  društveni razvoj“, rekao je premijer Hušić i dodao:

„100 dana nije period u kojem se mogu očekivati čuda, ali je period u kojem ste mogli jasno vidjeti odlučnost da se radi odgovorno, u istinskom interesu svih naših građana.  Mi smo od prvog dana visoko postavili ciljeve.“

Među najvažnijim su smanjenje  trenda iseljavanja, poboljšanje statusa boračkih populacija, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu, privrednika i poljoprivrednika.

„Sve je to utkano u nikad veći budžet USK koji je usvojen u iznosu od preko 368 miliona maraka i to bez amandmana što je jasan pokazatelj kako je pomno planiran“, naglasio je Hušić.

Istaknuto je da su postignuti dogovori sa svim sindikatima tokom pregovora oko kolektivnih ugovora, te isplaćena  jednokratna pomoć od 1000 maraka čime je ispoštovana Uredba Vlade F BIH. Kroz rebalans u resor poljoprivrede isplaćena su dodatna  dva miliona maraka, a i ovogodišnji Budžet  dat će snažan zamah  ruralnom razvoju.

Kroz Budžet za 2024. godinu planirano je izdvajanje devet miliona KM za subvencije poljoprivrednoj proizvodnji, 500.000 KM za ruralni razvoj i 500.000 KM kapitalna ulaganja, a otpočela je  procedura izrade nacrta zakona o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta. Uz nikad veća budžetska izdvajanja za policijske službenike, vidljiv je napredak u resoru obrazovanja, ali i zdravstva i socijalne politike.

„Bilo je izazovno skoro na samom kraju godine  izvršiti sve obaveze, ali uz zajedničko djelovanje Vlade i Skupštine  uspjeli smo“, potvrdio je Zikrija Duraković, predsjedvajući najvišeg zakonodavnog tijela Kantona.

Prvih 100 dana  je prošlo. U narednom periodu  Vladu očekuju brojni izazovi i pitanja koja trebaju rješavati u korist građana USK.