11 godina nema ni jedne prijave za specijalizaciju iz hitne medicine

.

Zdravstveni sistem suočava se s ozbiljnim kadrovskim problemima, koji ugrožavaju procese liječenja i funkcioniranje bolnica, u mnogim dijelovima Hrvatske.

Jedan od najnovijih primjera je odlazak jedine mikrobiologinje iz Dubrovnika, ostavljajući taj grad bez stručnjaka iz te oblasti. Kako bi se privremeno riješila situaciju, razmatra se zapošljavanje privremenih zamjena i čak traži kandidate iz inozemstva. Ovaj slučaj ističe potrebu za dugoročnim rješenjem u privlačenju kvalificiranih zdravstvenih stručnjaka.

Osim Dubrovnika, drugi gradovi, poput Gospića i Karlovca, suočavaju se s ozbiljnim manjkom stručnjaka, posebno u hitnoj medicini i drugim ključnim područjima. Hitna situacija u hitnoj službi Gospića, gdje nema prijava za specijalizaciju iz hitne medicine u posljednjih 11 godina, postavlja pitanje atraktivnosti određenih medicinskih specijalizacija.

Kadrovska devastacija u zdravstvenom sistemu privremeno je riješena angažiranjem penzionera ili onih pred penzijom, ali to nije dugoročno održivo rješenje. Organizacije liječnika upozoravaju na problematiku i apeliraju na prepoznavanje problema u kadrovima, s posebnim osvrtom na privlačnost medicinskih specijalizacija.

Iz Ministarstva odgovaraju da razumiju izazove te da su otvoreni za razgovor i prijedloge liječnika kako poboljšati organizaciju rada u bolnicama i zadovoljstvo pacijenata i liječnika. Naglašavaju i da je broj liječnika u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika niži od prosjeka EU, što ukazuje na potrebu za dugoročnim rješenjima kako bi se ojačao zdravstveni sistem zemlje.