11. septembar, datum historijske prekretnice?

wtc
Na današnji dan

 

1773. Ubijen Šćepan Mali, lažni ruski car Petar III koji se nametnuo Crnogorcima kao vladar. Tokom vladavine od 1767. izmirio je plemena, uveo sud, započeo popis stanovništva i imovine te gradnju puteva. Prema predanju, ubio ga je sluga, mletačko-turski agent po nalogu skadarskog paše Bušatlije.

1830. Proglašena je republika Ekvador kao dio konfederacije Kolumbije.

1855. Nakon jedanaest mjeseci opsade, britanske, francuske i turske trupe zauzele su Sevastopolj, najznačajniju rusku bazu u Crnom moru. Time je okončana najveća operacija u Krimskom ratu.

1870. Kralj Sardinije Vittorio Emanuele napao je Papsku državu u Rimu, a 1871. preselio je svoju prijestonicu u Rim i uselio u palatu Kvirinal. Papa se povukao u Vatikan i od tada je njegov suverenitet ograničen samo na vatikanske palate.

1917. Rođen filipinski državnik Ferdinand Marcos. Jedan od najpopularnijih predsjednika Filipina kada je izabran 1965, zaveo je 1972, prije isteka drugog mandata, vanredno stanje i diktaturu u zemlji. Zbačen je sa vlasti 1986, a umro je 1989. u izbjeglištvu na Havajima.

1922. Liga naroda je, uprkos protestima Arapa, potvrdila britanski mandat nad Palestinom.

1962. Britanska pop-grupa Beatles snimila je prvi singl “Love me do”.

1973. U Čileu je u vojnom udaru ubijen predsjednik Čilea Salvador Allende, prvi ljevičar marksista izabran na izborima za šefa države u zapadnoj hemisferi. Vlast je, uz podršku SAD-a, preuzela vojna hunta sa Augustom Pinochetom na čelu, koji je vladao Čileom sljedećih 17 godina.

1979. Tokom posjete Moskvi umro angolski državnik i pjesnik Agostinho Netoo, prvi predsjednik Angole, predvodnik borbe za oslobođenje zemlje od portugalske kolonijalne vlasti, uspješno okončane 1975.

1995. Snage HVO-a oslobodile planinsko područje Demirovac, strateški plato iznad Kupresa.

1997. Škoti na referendumu prihvatili plan britanske laburističke vlade za uspostavljanje parlamenta Škotske, prvi put poslije 300 godina.

2001. U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu poginule su 2.752 osobe. Osama bin Laden optužen za organizovanje napada.

2001. U Sarajevu umro Atif Purivatra, teoretičar evolucije bošnjačkog nacionalnog identiteta. Bio je dugo predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

2003. U Švedskoj preminula ministrica inostranih poslova Anna Lindh, dan nakon što je teško ranjena nožem u tržnom centru u Stockholmu. Ubica Mijailo Mijailović osuđen je 23. marta 2004. na kaznu doživotnog zatvora. Viši sud u Stockholmu preinačio je presudu i donio odluku da je Mijailović mentalno bolestan i da ga treba uputiti na psihijatrijsko liječenje.

2004. U udesu grčkog vojnog helikoptera, nedaleko od Svete gore u Grčkoj, poginulo je 17 putnika i članova posade, među kojima i patrijarh aleksandrijski i sveafrički Petros.

2007. U Beču umro legendarni džez-klavijaturista i kompozitor Joe Zawinul, koji je svjetsku slavu stekao svirajući električne klavijature na albumima Milesa Davisa “Bitches Brew” i rok-grupe Weather Report.

2009. Umro je američki televizijski i filmski scenarista Larry Gelbart, najpoznatiji po radu na hit-seriji “M.A.C.H” i “Tootsie”.