13. godišnjica smrti Faruka Omanovića-Fantoma, heroja Cazina i dobitnika Zlatnog ljiljana

Ove godine obilježava se trinaesta godišnjica od smrti Faruka Omanovića-Fantoma.

Rahmetli Faruk Omanović je bivši ratni komandant čija priča zvuči kao scenarij nekog uzbudljivog filma, čovjek koji je prešao put od mirovnog aktiviste, preko ranjenika koji se iz Amerike vratio u Peti korpus i to preko teritorije AP ZP i zaradio Zlatni ljiljan, da bi na kraju bio predsjednik općinske organizacije SDP-a Cazin.

Rođen je 10. maja 1954. godine u Cazinu. Kao pripadnik rezervnog sastava policije, odmah se uključuje u organizovanje i pripremu otpora. Formiranjem prve cazinske, a kasnije i 503. slavne brdske brigade, prelazi u njen sastav na dužnost komandira izviđačko-diverzantskog voda.

fantom

Dana 16. novembra 1992. godine u rejonu Drenova Tijesna teško je ranjen, zbog čega odlazi na liječenje u Vašington u SAD.

Godine 1993, iako nije bio do kraja izliječen, vraća se u brigadu na mjesto komadanta bataljona gdje ostaje do kraja rata. Umro je iznenada 19. oktobra 2005. godine.

Za iskazanu ličnu hrabrost i požrtvovanje naredbom Generalštaba Armije R BiH 1994. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje – značka Zlatni ljiljan.

Ukopan je na porodičnom mezarju u Cazinu.