15 minuta haosa- Šteta će se tek sabrati: Bišćani se boje novog nevremena

asd
Vjetar je obarao stabla i prevrtao vozila, a jedna osoba je stradala

Bihać je jučer u prijepodnevnim satima zahvatilo olujno nevrijeme koje je lomilo grane i rušilo drveće na saobraćajnice, na pojedinim mjestima prekidajući elektronaponsku mrežu. Udarna špica trajala je 15-ak minuta, posvjedočili su nam u Bihaću, a vjetar je zatim nastavio u pravcu Cazina, gdje je u MZ-u Stijena lomio drveće te je prevrnuo jedan kamion na parkingu benzinske pumpe. Iz MUP-a USK-a popodne su potvrdili da je jedna osoba stradala, a više njih je potražilo pomoć u Kantonalnoj bolnici.

- Nalet vjetra je prestao i mi smo već bili na terenu, na sanaciji ovih šteta, kazao nam je Mirsad Šehić, komandir Vatrogasne jedinice Bihać, koji nas je za više informacija uputio na Civilnu zaštitu.

Od građana se traži da budu na oprezu, jer bi se udari vjetra mogli ponoviti

Šteta će se tek sabirati, međutim, jučer niko nije bio teže povrijeđen uslijed nevremena. Bišćani se plaše da se ono ne ponovi.

- Nemamo informacija da je bilo ozlijeđenih. Na teren su izašle službe za spašavanje Civilne zaštite, vatrogasci, služba za čistoću također, jer smo sve to morali i očistiti. Uspostavili smo neometan saobraćaj na cestama, a i tamo gdje je naponska mreža oštećena vrše se intervencije. Civilna zaštita na terenu već sagledava štetu kod građana i mi smo u svakom momentu u toku. Mene brine to što bi moglo biti još ovog nevremena na području grada Bihaća, čak se spominje da bi udari vjetra mogli biti do 70 kilometara na sat, govori nam Edin Kulenović, šef Službe za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove Grada Bihaća.

Dodaje kako su iz Civilne zaštite razgovarali sa stanovništvom, kako bi svi bili na oprezu.

- Ipak, za sada nije ništa toliko dramatično da bismo proglasili stanje prirodne nesreće, ali oprez je prisutan, zaključio je Kulenović.

Nevrijeme je pogodilo i Prijedor, Kostajnicu i druge gradove u Krajini.