Heftičnjak: 16 godina Željka Komšića: Sančo Pansa a ne Don Kihot

heft185

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Komšić poručio Osmorci: Formirajte vlast sa SDA u Federaciji BiH

Godine prolaze ko kapi kiše, nižu se jedna za drugom, Bosna i Hercegovina kao država još od propasti Aprilskog paketa tapka u mjestu. Nema nikakvog vidljivog pomaka, društvo stagnira a prijeti nam demokrafska katastrofa. Baš te godine, 2006, kada je propao Aprilski paket, Željko Komšić je zasjeo u fotelju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To je uradio još tri puta. Jednom je morao preskočiti kandidaturu jer su po Ustavu moguća samo dva uzastopna mandata, pa je bio u Parlamentu BiH gdje se nijednom nije javio za riječ. Na kraju ovog mandata, to će biti 16 godina u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, pa je na tu tvrdnju na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića i sam Komšić rekao da je ''stvarno puno, možda i previše, ali da je stalno neka borba i da se stalno mora braniti država...'' Šta stane u tih 16 godina Komšićevog branjenja države?

 

Ne mnogo. Osim što je svojom pozicijom i retorikom često bio idealan kontra-čovjek za nacionalističke ciljeve i ideje HDZ-a Dragana Čovića i SNSD-a. Kako to jednom reče Komić, ''rad se razgrne sva prašina'', od njegovog stolovanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije ostalo ništa vrijedno spomena. Nema nikakvih mjerljivih rezultata da je država napredovala. A s druge strane, HDZ i nacionalistički krug koji je okupljen oko njih Komšićev izbor za najveću izvršnu poziciju u zemlji iskoristio je za apsolutnu mobilizaciju snaga koje traže retrogradni i etnički izborni zakon koji za cilj ima podjelu države. Komšić je još onomad retorički udarao Koštunicu po prstima, a zauzvrat smo dobili priču o tzv. ''srpskom svetu'' kojem su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo privremene države. Komić je čitavo vrijeme stajao tu, u Predsjedništvu, i ''branio je državu'', kako kaže. Ali šta će biti kada Komić više ne bude u toj fotelji – i tu dolazimo ključne teze: ne može se država bazirati na jednoj osobi, nego to moraju biti institucije.

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je institucija i ona mora biti veća od bilo kojeg pojedinca koji obnaša funkciju njenog člana, makar to i radio punih 16 godina koliko će to činiti Željko Komšić. Bilo je u njegovoj karijeri raznih faza i interesa, a bio je i svoj, i vjerovatno vjerovao u ono što on radi. Narod mu je barem vjerovao, jer je govorio ono što on želi čuti. Ovdje je uvijek bilo laše slušati slatke laži nego gorku istinu. On je bio čovjek velikih riječi, mršavih rezultata. Komšić se punih 16 godina riječima predstavlja da je Don Kihot, lutajući vitez nemirnog duga koji se bori protiv zlih vjetrenjača, protiv Beograda i Zagreba, ali on u posljednje vrijeme potvrđuje tezu da je samo SDA-ov Sančo Pansa, njihov štitonoša. Bakir Izetbegović je uvijek imao Komšića u rukavu, ali mu nakon ovog oktobra on očito neće biti dovoljan. Osmorka nije neka sreća, s druge strane, ali kako i sam Željko Komšić reče, njega i SDA – možda je i previše.