2. Međunarodni sajam hrane, pića i ugostiteljske opreme IN HoReCa 2019

Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu najavljeno je održavanje Međunarodnog sajma hrane, pića i ugostiteljske opreme, koji će 14. i 15. juna 2019. godine po drugi put organizirati agencija AlterMedia BiH i magazin In Horeca, ove godine i uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Sajam se održava u novootvorenom Convention centru hotela Hills na Ilidži.

Iako je ranije najavljeno njegovo prisustvo na konferenciji, ministar Haris Bašić iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo je netom prije konferencije bio spriječen doći, no poslao je poruku podržavajući održavanje ovog sajma i, naročito, spregu između HoReCa kanala, privrede i turizma kao strateškog opredjeljenja Ministarstva privrede KS-a, rekavši da Ministarstvo privrede podržava održavanje ovog događaja. „Opredijeljene ove Vlade upravo povezivanje privrednih grana - malih i srednjih preduzeća u HoReCa (hoteli, restorani i kafei) kanalu sa jedne, i turizma kao najperspektivnijeg ekonomskog potencijala i u Kantonu i u zemlji. Platforma poput ove je odlična prilika da se privrednici povežu međusobno, razmijene iskustva i, potencijalno, dogovore saradnje koje će ići u prilog razvoju tržišta i tržišnih politika“, poručeno je iz kabineta ministra Bašića.


„Cilj sajma je na jednom mjestu okupiti izlagače iz oblasti prehrambene i industrije pića, proizvođače i distributere ugostiteljske opreme“, kaže Rešid Muratović, naglašavajući da brojka od gotovo stotinu izlagača na sajmu pokazuje koliko je ozbiljan interes i potreba industrije za sajmom na kojem mogu predstaviti svoje usluge, proizvode i novitete.

„Odziv izlagača prošle i, naročito, ove godine pokazujeda smo donijeli ne samo dobru, nego i za industriju korisnu odluku pokretanjem ovog specijaliziranog sajma“, zaključio je Muratović.

Novitet na 2. Međunarodnom sajmu hrane, pića i ugostiteljske opreme je dodjela nagrada najboljim hotelima, restoranima i kafeima u BiH, o čemu je više govorio Nermin Hodžić. „Priznanja koja smo ustanovili ove godine su simbolična podrška trudu i zalaganju koje ova industrija ima u razvoju turističkih potencijala zemlje, a čiji su alati upravo u HoReCa kanalu“, rekao je Hodžić, koji je bio u ovogodišnjem petočlanom žiriju koji je imao zadatak odabrati najbolje među najboljim.

„Odlična reakcija svih ugostitelja je potvrda da smo nagradom napravili sjajnu stvar i neizostavno ćemo u narednim godinama biti fokusirani upravo na ovaj dio sajma i podrške“, kazao je Hodžić.

Sajam će biti prvo oficijelno događanje u Convention Centru hotela Hills na Ilidži. Direktor sajma IN Horeca 2019. Šefik Gušić je pojasnio:

„Posebno nas raduje što ćemo biti prvi sajam koji će biti organiziran u multifunkcionalnom Convention Centru hotela Hills, koji se prostire na impresivnih 4000 kvadratnih metara, što ga čini prvim i jedinim takvim prostorom u zemlji. Znajući koliko smo u Kantonu Sarajevo do sada bili relativno ograničeni u organizaciji sajmova upravo zbog nedostatka
adekvatnog prostora, siguran sam da je ne samo sajam, nego i otvaranje Convention Centra današnja odlična vijest.“

Najavljujući program sajma, Gušić je naglasio da su aktivnosti, pored sajamskih, i održavanja različitih panela namijenjenih ovoj industrijskoj grani, te edukacije namijenjene podjednako uposlenicima u HoReCa kanalu, ali i vrlo zanimljivih publici, poput kulinarskog i koktel masterclassa.