Obilježena 24. godišnjica rušenja helikoptera s državnom delegacijom RBiH

U nedjelju, 26. maja, u mjestu Kremen kod Slunja obilježena je 24. godišnjica rušenja helikoptera državne delegacije RBiH na čelu s ministrom vanjskih poslova, dr. Irfanom Ljubijankićem. Tim povodom delegacija Medžlisa Islamske zajednice Karlovac u sastavu Admir ef. Muhić, glavni imam i predsjednik Suljo Bašić prisustvovala je komemorativnom sjećanju i obilježavanju na mjestu rušenja helikoptera, a u sklopu obilježavanja Dana Unsko-sanskog kantona. 

Glavni imam je proučio dovu na kraju programa kojoj je prethodilo obraćanje gradonačelnika grada Slunja, Jure Katića, premijera Unsko-sanskog kantona, Mustafe Ružnića, i predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona, Agana Bunića.

 

Intoniranje državnih himni dalo je na značaju da je ovo bila državna delegacija koja se vraćala iz netom formiranog Unsko-sanskog kantona koji je prvi formiran u Federaciji Bosne i Hercegovini. Upravo je u Bihać tim povodom i došao ministar Ljubijankić iz Sarajeva preko Zagreba, a u povratku za Zagreb helikopter je srušen u kojem su poginuli svi članovi bosanskohercegovačke delegacije.

Image

Dr. Irfan Ljubijankić ubijen je u noći sa 27. na 28. maja 1995. godine, tačnije u jutarnjim satima 28. maja, kada su helikopter raketom oborili pripadnici vojske Republike Srpske Krajine (VRSK). Uz ministra dr. Irfana Ljubijankića ubijeni su svi njegovi suputnici: Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i osobni ministrov pratitelj, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot Dudajev, inače Ukrajinac, za kojeg se također smatra da je poginuo, mada njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

 

Uz premijera i predsjedavajućeg Skupštine bili su i ministri i poslanici Skupštine USK-a kao i članovi porodice ubijenih u ovom helikopteru. Glavni imam Admir ef. Muhić je od premijera USK-a Mustafe Ružnića i predsjedavajućeg Skupštine Agana Bunića tražio nastavak aktivnosti na izgradnji Spomen parka „Dr. Irfan Ljubijankić“ te da se sve učini kako bi se konačno ove godine izgradio ovaj dugo-godina najavljivani i svake godine obećavani projekat. Proteklo je nekoliko godine od postavljanja kamena-temeljca i tu se stalo.

Image

Dogovoren je radni sastanak glavnog imama i ministra za boračka pitanja Ermina Zulića poslije Bajrama da se donese strategija i dinamika same izgradnje. Valja napomenuti da je Islamska zajednica u Hrvatskoj ustupila svoju infrastrukturu kako bi bila potpora i podrška ovom projektu jer se mjesto nalazi na teritoriji Republike Hrvatske. Stoga je glavni imam 2014. godine potpisao Sporazum oko razumijevanja i ustupanja logistike u Hrvatskoj. I gradonačelnik Slunja Jure Katić ponudio je svoju infrastrukturu oko izgradnje spomen parka. Zemljište na kojem se planira graditi spomen park je otkupljeno i stavljeno pod vakuf jer će se tako na najbolji način zaštititi i ostati kao vječna opomena živima i podsjećanje na taj brutalan teroristički čin gdje su u današnju našu slobodu svoje živote položili članovi državne delegacije RBiH.