25.maj 1992. godine, sjećanja

Sjećanja
Obilaskom pritvorskih prostorija Policijske stanice Sanski Most te polaganjem cvijeća na spomen ploču ubijenim i nestalim policajcima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, danas je obilježena 28. godišnjica početka hapšenja i zatvaranja uglednih građana, intelektualaca i političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata tokom agresije na Bosnu i Hercegovine.

Organizator ovog događaja bilo je Udruženje logoraša Sanski Most. Prisutni su se ovom prilikom podsjetili na događaje koji su bili uvod u etničko čišćenje Sanskog Mosta od nesrpskog stanovništva i politiku koju su provodile tadašnje srpske okupacione vlasti. Cilj je bio da se hapšenjem i zatvaranjem njihovih političkih predstavnika, bošnjački i hrvatski narod obezglavi te da se na taj način onemogući svaki vid otpora namjerama agresora.

Ovom prilikom prisutni su posjetili i pritvorsku jedinicu u kojoj su nakon hapšenja bili zatvarani građani nesrpske nacionalnosti. Uhapšeni su boravili u neljudskim uslovima, u prenatrpanim zatvorskim prostorijama lišeni elementarnih životnih potreba.

Prisutnima su se obratili imam Zijad ef. Ašić, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, Sadmir Alibegović te općinski načelnik Faris Hasanbegović.

Fizička maltretiranja i mučenja u sanskim logorima bila su svakodnevna, a veliki broj uhapšenih građana lišen je života.

U ovim tragičnim događajima, živote je izgubilo i osam policajaca Bošnjaka i Hrvata, koji su mučki lišeni života, a u znak sjećanja na njihovu žrtvu, nalazi se spomen ploča na ulazu u Policijsku stanicu.

Hapšenjem političkih predstavnika i uglednih građana Bošnjaka i Hrvata željela se onemogućiti bilo kakva vrsta ogranizovanog otpora okupatorskim vlastima, a ovo je bio uvod u etničko čišćenje Sanskog Mosta od nesrpskog staovništva.