26 godina čekanja na pravdu: U Uborku i Sutini nastradali od komšijske ruke

Uborak i Sutina bile su prve ekshumirane masovne grobnice u našoj zemlji, ali za mučko ubistvo 114 mostarskih civila, Bošnjaka i Hrvata, još niko nije odgovarao. Dvadeset i šest godina kasnije porodice žrtava, kao i pripadnici brojnih udruženja i organizacija položili su cvijeće na spomen-obilježja te ponovo prozvali nadležne

Uborak i Sutina bile su prve ekshumirane masovne grobnice u našoj zemlji, ali za mučko ubistvo 114 mostarskih civila, Bošnjaka i Hrvata, još niko nije odgovarao. Dvadeset i šest godina kasnije porodice žrtava, kao i pripadnici brojnih udruženja i organizacija položili su cvijeće na spomen-obilježja te ponovo prozvali nadležne.

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja porodica stradalih na Uborku i Sutini, kazao je da su porodice ogorčene što je pravda nedostižna, ali je i kazao da je predmet napokon izvađen iz ladice državnog tužilaštva, gdje je sakupljao prašinu više od deset godina.

"Još uvijek se radi na ovom procesu, ali pomaka nema da bi se podigla optužnica", izjavio je Hasić.

On se još jednom prisjetio bolnih uspomena iz juna 1992. godine, tačnije noći s 13. na 14. juni.

"Nakon što su mnogi građani iz naselja Zalik, Carina i Vrapčići ranijih dana protupravno lišeni slobode te odvedeni iz atomskog skloništa u Zaliku, mnogi su bili zatvoreni u svlačionici igrališta u Vrapčićima i gradskoj mrtvačnici, da bi u toj noći bili dovedeni na lokalitet Uborka i Sutine te mučki strijeljani", ispričao je Hasić.

Sutina je prva masovna grobnica ekshumirana u Bosni i Hercegovini, krajem juna 1992. godine, a Uborak 30. augusta iste godine. Hasić je podsjetio i na zločin u selu Žulja 14. juna 1992. godine, u kojem su ubijena 33 stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

"Mi svakodnevno sve ove godine proživljavamo zločine nad našim najmilijim i znamo da su to učinili naše komšije Srbi koje je ranije naoružala JNA koja je u to vrijeme bila na ovom lokalitetu. General Momčilo Perišić je komandovao jedinicama JNA u tom periodu ovdje i svim paravojnim jedinicama", kazao je Hasić, naglasivši da iako direktni izvršioci ovog zločina još nisu procesuirani, ideolozima te genocidne politike je presuđeno u Hagu.

Šaćira Salčin je tih dana izgubila muža, dva brata, djevera i svekra, kaže kako je tuga golema i nakon 26 godina.

"Nikad se zbog ovog zločina nikom nije sudilo, a oni su našima presudili u čas posla. Žalosno je, ali se ne može iz ove kože", kazala je Šaćira Salčin.