270.000 nezaposlenih u Federaciji, a samo 45.000 traži posao

.

Usvajanje seta fiskalnih zakona i rasterećenje privrede, ukidanje parafiskalnih nameta, liberalizacija tržišta radne snage i usklađivanje obrazovnog sistema s potrebama privrede iskoraci su koje bi Udruženje poslodavaca FBiH željelo vidjeti u ovoj godini.

Iako je na evidenciji nezaposlenih u FBiH oko 270.000 osoba, poslodavci su već u situaciji da nemaju radne snage, potvrdio nam je direktor Udruženja poslodavaca (UP) FBiH Mario Nenadić piše Avaz

Otvaranje tržišta

 

– Ovih dana aktivno radimo sa službama i Zavodom za zapošljavanje i ministrom rada Adnanom Delićem, koji ulaže velike napore da se ovo pitanje riješi. Radi se o tome da je najveći broj osoba na evidencijama nezaposlenih tu radi ostvarivanja zdravstvene i socijalne zaštite.

 

Zajedničke procjene su da je među 270.000 ne više od 45.000 onih koji aktivno traže posao. Bit će veliki problem u ovoj godini osigurati radnu snagu. Zato smo u velikim aktivnostima da pitanje zdravstvene zaštite rješavamo kroz nadležne fondove – kaže Nenadić.

Istovremeno zaostajemo u otvaranju tržišta za strane radnike, pa dok Hrvatska godišnje izdaje više od 150.000, a Slovenija više od 100.000, broj radnih dozvola za strance u BiH trenutno je na 3.500.

 

Minimalna plaća

Najavljeno usvajanje seta fiskalnih zakona kojima bi se smanjila opterećenja na privredu te stvorili preduvjeti za rast minimalne plaće na 1.000 KM, iako trenutno u drugom planu, ostaju prioritet. UPFBiH očekuje da vlasti ispune obećanje.

– BiH je druga najsiromašnija zemlja u Evropi, vodeća po broju nezaposlenih, ali i po ogromnim opterećenjima kroz doprinose, porez na dohodak, a posebno kroz parafiskalne namete, kojih ima oko 3.200 – ističe Nenadić.

Manjak investicija

 

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms Obrajan (James O'Brien), tokom posjete Sarajevu prije nekoliko dana, istakao je da 47 posto populacije BiH više ne živi ovdje, da BDP po glavi stanovnika iznosi svega jednu trećinu prosjeka u EU, da BiH privlači najniži procent direktnih stranih investicija od svih zemalja zapadnog Balkana.

– Američka i evropska diplomatija su dobro upoznate sa situacijom, u čestim smo kontaktima i svi smo istog stava da se najavljene reforme moraju desiti što prije. S radošću očekujemo skorije sastanke, tematske rasprave i davanje u proceduru reformskih propisa – dodaje Nenadić.