33 pacijenta zatražila pomoć Hitne službe, dva pacijenta upućena na dalje liječenje

.

Danas je Dan državnosti BiH. 25. i 26. novembra 1943. godine održano je zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić gradu. Tada su uspostavljeni temelji na kojima postoji današnja Bosna i Hercegovina. Prije 80 godina u Mrkonjić Gradu uz saglasnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR DAN DRŽAVNOSTI!

Slijedi i pregled servisnih informacija…

33 pacijenta zatražila su pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Dva pacijenta su upućena na dalje liječenje, a dežurni su bili doktori Almedina Beširović Rizvić, Abdulah Fazlić i Ahmed Riyad Dash.

Kladuška Policijska stanica i Vatrogasna jedinica imaju miran period iza sebe.

Uredno je elektronapajanje kladuške općine, informišu iz Poslovnice „Elektrodistribucije“.

Zbog praznika, Dana državnosti BiH, JKUP „Komunalije“ obavijestilo je građane i korisnike usluga da Gradska pijaca Trnovi danas neće raditi. Gradska pijaca će sutra raditi po redovnom rasporedu.

Hor duhovne muzike „El Verdu“ danas obilježava petu godišnjicu od osnivanja i rada. Godišnjica će biti obilježena koncertom duhovne muzike u sali Druge srednje škole sa početkom u 18.30h.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra. 25. novembar je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Pod sloganom “Niti jedna više”, stanovnici nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini izašli su 11. oktobra na proteste, kako bi upozorili na porast slučajeva nasilja nad ženama i femicida, te zatražili reakciju predstavnika vlasti. Jedinstvena statistika o broju femicida i nasilju nad ženama u BiH ne postoji.Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine od 2015. do danas je ubijeno više od 60 žena. Nasilje ili bilo koji oblik zlostavljanja, može se prijaviti na SOS telefon 033 222 000 ili 1265 u Federaciji BiH i 1264 u Republici Srpskoj.

Danas pretežno oblačno vrijeme. Većinom će padati susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. U većem dijelu Hercegovine u drugoj polovini dana razvedravanje. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bura. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Mada će tokom dana uslijediti djelimična stabilizacija, tmurno i hladno vrijeme, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Rizične grupe, poput osoba sa ishemijskim i plućnim bolestima, moraju biti opreznije i reducirati boravak na otvorenom, obzirom da će temperature opasti, sa noćnim satima osjetnije. Preporučljivo je ne pretjerivati sa aktivnostima na otvorenom.

Stanje na putevima

Nove sniježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove naše zemlje usporile su saobraćanje, posebno na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo puteve: Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac-Ključ, Priluka-Glamoč-Mliništa i Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, kao i prevoje Komar (Travnik-Donji Vakuf)) i Rogoj (Sarajevo-Foča), te šire područje-Romanije. Dodatne probleme u ovim područjima stvara i povremeno jak vjetar. Zbog nižih temperatura moguća je i poledica, a upozoravamo i na učestale odrone. Na dionicama u nižim predjelima kolovoz je mokar ili vlažan. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.

Povodom praznika Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je na području Federacije Bosne i Hercegovine zabranjen prevoz eksplozivnih materija.