35 šerijatskih vjenčanja u džematima Medžlisa IZ Velika Kladuša

,
U posljednjih nekoliko mjeseci u džematima Medžlisa IZ Velika Kladuša obavljeno je 35 šerijatskih vjenčanja što je više nego u posljednje tri godine, doznali smo u Medžlisu.

 

„Ovo je najbolji pokazatelj da sve više mladih ljudi ulazi u bračnu zajednicu šerijatskim sklapanjem braka i to nas posebno raduje“, naglasili su iz Medžlisa IZ Velika Kladuša. Iz Medžlisa IZ Velika Kladuša svim mladim bračnim parovima u budućem zajedničkom životu uputili su i želje za svako dobro, zdravlje, dug život i čestit porod.

 

Brak između muškarca i žene, te porodica sama po sebi, predstavljaju institucije kojima vjera islam daje izuzetan značaj. Muslimani i muslimanke koji se odluče na stupanje u bračne vode, osim općinskog vjenčanja, brak sklapaju i u džamiji, tj. provode proceduru vjerskog – šerijatskog vjenčanja. Šerijatsko vjenčanje ima svoju pravnu, socijalnu i vjersku dimenziju. Pravna dimenzija je u ugovoru o pravima i obavezama supružnika, socijalna u činjenici da se brakom povezuju porodice, a duhovna što se ovim činom traži Allahov, dž.š., blagoslov i Njegovo zadovoljstvo. Šerijatsko vjenčanje (pred službenikom Islamske zajednice ili imamom) u pravilu se može obaviti samo nakon obavljenog općinskog vjenčanja pred matičarom. Razlog je zaštita mladenaca i njihovih prava, posebno prava žene, jer šerijatsko vjenčanje više ima duhovni smisao, dok u pravnom smislu sva prava i obaveze proizilaze iz općinskog vjenčanja.