39. Unski lađari: Učesnici iz BiH i regije, bogat nagradni fond, završnica uz Ilmu Karahmet

Osim utrke tradicionalnim lađama bit će organizirana utrka kajaka i skokovi sa Drvenog mosta „Prva lasta Une“, a potom koncert Ilme Karahmet.

U Bosanskoj Krupi se 3. augusta (subota) po 39. put takmiče Unski lađari. Prema najavama, na manifestaciju motivisani dobrom zabavom, gostoprimstvom i bogatim nagradnim fondom, dolaze takmičari i gosti iz više krajeva naše zemlje ali i susjednih država. Osim utrke tradicionalnim lađama bit će organizirana utrka kajaka i skokovi sa Drvenog mosta „Prva lasta Une“, a potom koncert Ilme Karahmet.

Prepoznatljiva bosanskokrupska manifestacija ove godine počinje već od popodnevnih sati u Malim adama gdje će biti organizirani brojni zabavni i sportski sadržaji. Sve prisutne goste, učesnike, kupače, zabavljat će bosanskokrupski DJ-evi.

Peti put zaredom, u okviru manifestacije „Unski lađari“, održat će se i međunarodno takmičenje kajacima. Na takmičenje pod nazivom „Zeleni otoci“, koje počinje u 12.00 sati dolaze takmičari iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

U 17.30 sati je okupljanje i defile lađara, a u 18.30 glavna utrka. Kao i do sada, lađari ćesvoja veslačka umijeća i fizičku spremnost demonstrirati na relaciji dugoj 5 km, od Crnog jezera do Drvenog mosta, gdje će od 19.30 sati biti održani i skokovi „Prva lasta Une“. Nakon sportskog dijela manifestacije u 21.00 sat u Malim adama bit će dodijeljene nagrade i priznanja, a nakon toga upriličen koncert. Sve prisutne, zahvaljujući firmi Boreas, članici „Stanić Group“, zabavljat će Ilma Karahmet sa bendom.

Za manifestaciju je osiguran bogat nagradni fond koji će obuhvatiti veći broj učesnika, ne samo ekipe koje osvoje prva tri mjesta što je bio slučaj posljednjih nekoliko godina.

Organizatori 39. Unskih lađara su Općina Bosanska Krupa, Centar za kulturu, obrazovanje i
informisanje i Sportski savez općine Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub iz Bosanske Krupe. Generalni pokrovitelj Unskih lađara kao i nekoliko proteklih godina je Boreas d.o.o. Kreševo (Stanić Group).