40 pacijenata u Hitnoj u Velikoj Kladuši

servisne informacije
Nove servisne informacije.

 

Protekla 24h bila su mirna za službenike Policijske stanice Velika Kladuša, dakle nema prijavljenih krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira, kao ni saobraćajnih nezgoda.

„Minuli period bio je bez intervencija i za velikokladuške vatrogasce“ – rekao nam je dežurni Okanović.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 40 pacijenata, a pomoć im je ukazala dežurna doktorica Arnela Čokić. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

Pod sloganom „Bolja proizvodnja, bolja ishrana, bolji okoliš i bolji život. Ne ostavljajmo nikoga iza sebe“ obilježava se Svjetski dan hrane 2022. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ovogodišnjim sloganom želi ukazati na činjenicu da značajan udio svjetske populacije ne osjeća benefite koje pružaju razvoj čovječanstva, inovacije i ekonomski razvoj. Zapravo, milioni ljudi širom svijeta nemaju pristup zdravoj ishrani, što znači da su izloženi riziku od nedostatka dovoljnih količina hrane i pothranjenosti.

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. oktobra, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih nacija osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Svjetski dan reanimacije obilježava se svake godine 16. oktobra s ciljem da se skrene pažnja na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja. Raznim kampanjama podiže se svijest o tome da svi mogu naučiti osnovne korake kako bi spasili život.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća bez dužih zastoja uz slabiju frekvenciju vozila. Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Vozače upozoravamo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. 

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (na lokalitetu Ripča).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Danas sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom i niskom naoblakom. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 18 do 24, na jugu do 26 °C.

 Biometeorološka prognoza je povoljna. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba, osim što je tokom prijepodneva preporučljivo biti oprezniji zbog moguće pojave magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje. Poželjno je dan provesti na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina, pri tome se slojevito odjenuti, s obzirom da će nakon prohladnog jutra danju biti sunčanije i toplije.