50.000 KM za projekte u oblasti invalidnosti u Cazinu

Cazin je prvi u Unsko-sanskom kantonu dobio zvanično obučene personalne asistente za osobe sa invaliditetom, što je od velikog značaja uzimajući u obzir da se ovoj populaciji ranije nije posvećivalo dovoljno pažnje.

Nakon uspješno završene prve faze projekta Servis personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Cazinu, ovaj grad je dobio 12 profesionalno obučenih personalnih asistenata i 12 korisnika asistencije u prvom stepenu. Projekat je finansiran sredstvima dobijenim od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike F BIH Sarajevo.

Nakon toga pristupilo se implementaciji drugog projekta koji je zbog tradicionalnog ponavljanja u aktivnostima Udruženja distrofičara Cazin prerastao u program djelovanja koji otvara mogućnosti za nastajanje i drugih projekata u sklopu istog, a radi se o projektu Medicinska rehabilitacija i liječenje djece i omladine oboljelih od progresivnih neuromišićnih oboljenja iz Cazina, finansiranim od strane Federalnog ministarstva zdravstva već četvrtu godinu za redom. U sklopu istog projekta svake godine 25 djece i omladine od pomenutih oboljenja provede deset dana na liječenju u Rc Fojnica. Tako je i za 2018-tu ova aktivnost dogovorena za sam kraj godine.

50.000 KM izdvojeno je za projekte u oblasti invalidnosti u Cazinu zahvaljujući aktivnostima kroz program profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Nedavno su u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI u Sarajevu potpisani ugovori sa Fondom za finansiranje doškolovavanja i prekvalifikacije u svrhu zapošljavanja 6 osoba sa invaliditetom iz Cazina i finansiranje zapošljavanja jedne osobe sa teškim tjelesnim invaliditetom iz Cazina. Finansijer projekta je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, FBiH partner Vita Plus obrazovanje, Centar za obrazovanje odraslih Cazin.

Image