67 posto zaposlenika razmišlja o promjeni posla: Jedan od glavnih razloga jeste veća zarada

.

Kriza, globalizacija i tehnološki razvoj donose značajne promjene na tržištu rada. Istraživanja provedena na europskoj razini i u Bosni i Hercegovini (BiH) ukazuju na određene razlike u potrebama. Prema posljednjem izvještaju LinkedIna za 2024., umjetna inteligencija, održivost i cyber-sigurnost postaju sve traženije vještine na europskom tržištu rada.

Uprkos povećanoj konkurenciji, dvije trećine profesionalaca u Europi razmišljaju o promjeni posla, a većina (37 posto) navodi veće zarade kao ključni motivator. Ovisno o zemlji, najbrže rastući poslovi u Europi su u područjima umjetne inteligencije, održivosti i cyber-sigurnosti. Menadžeri održivosti, inženjeri za umjetnu inteligenciju i analitičari cyber-sigurnosti tražena su zanimanja.

U BiH, analiza portala mojposao.ba otkriva neočekivano zanimanje na vrhu popisa najtraženijih. Zanimanja u pozivnim centrima, prodajna zanimanja, vozači i skladištari, ugostiteljska zanimanja te radnici u proizvodnji i obrtnici ističu se kao najtraženiji profili. Uprkos ranijem interesu za IT sektor, došlo je do pada potražnje tokom 2023. godine zbog otpuštanja u velikim firmama u inozemstvu.

Anketa provedena od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje u saradnji sa kantonalnim službama pokazuje da IT sektor i dalje ostaje među najtraženijim zanimanjima. Uz radnike u IT sektoru, ekonomiste, farmaceutske stručnjake te strojarske i građevinske inženjere očekuje se velika potražnja.

Najtraženija zanimanja srednje stručne spreme u BiH uključuju prodavače, konobare, bravare, zavarivače, vozače kamiona, kuhare, šivače, stolare, zidare, tesare i strojarske tehničare. Prognoze poslodavaca pokazuju najveće potrebe za zapošljavanjem u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i ugostiteljstvu.

Uprkos izazovima na tržištu rada, očekuje se povećanje plata u 2024., pri čemu 75 posto anketiranih poslodavaca predviđa povećanje plata, uglavnom do 10 posto.