Prve fotografije mladića koji je 9 godina u podrumu čekao kraj svijeta

Nizozemski mediji objavili su prve fotografije 25-godišnjeg mladića koji je, zajedno sa svojom obitelji, proveo devet godina zatvoren u podrumu čekajući kraj svijeta.

Prema informacijama lokalne policije, Jan Zon van Dorsten posljednjih je devet godina živio u skučenom zatvorenom prostoru u kući u Ruinerwoldu, 90 kilometara sjeverno od Amsterdama, sve dok se u nedjelju nije pojavio u jednom baru, naručio pet piva i rekao da se ne može vratiti kući.

Uskoro je vlasnik bara pozvao policiju koja je otišla do zabačenog predjela gdje se nalazila njegova kuća. Tamo su u podrumu našli Janovo četvero braće i sestara, starih između 18 i 25 godina, njegovog oca i još jednu mušku osobu. Obitelj je odvedena na sigurno mjesto, dok je Austrijanac Josef B (58) priveden, piše Daily Mail.

Bio aktivan na Facebooku


Istražitelji su priznali kako još uvijek nemaju odgovore na ključna pitanja povezana s ovim slučajem - poput toga jesu li članovi obitelji boravili u podrumu protiv svoje volje i kakva je točno bila njihova veza s Josefom B.

Misterij još više produbljuje činjenica da je Jan, najstariji sin, imao pristup društvenim mrežama i bio aktivan na Facebooku od lipnja ove godine. Na njegovom se profilu vide redovite objave sve do 2010. godine, kada je objavio da se preselio u Ruinerwold, selo u kojem se nalazi kuća.

Zatim nije ništa pisao sve do lipnja ove godine, kada se iznenada ponovno aktivirao i napisao kako radi kao direktor internetske trgovine u Creconatu, smještenom u Meppelu, selu koje je oko 6 kilometara udaljeno od Ruinerwolda.

U subotu je objavio tri fotografije znamenitosti oko Ruinerwolda, koje su snimljene u mraku. Istražitelji smatraju kako ih je snimio dok je hodao prema baru.
 

Jozef B.


Lokalni mediji opisali su Josefa B. kao "stolara" i "čovjeka za sve poslove" koji je imao vlastitu radionicu u Meppelu. Objavili su da je rođen u Beču, a da je u Nizozemsku došao 2010. godine, iste godine kada je obitelj zatvorena u podrum kuće. Ove informacije nisu potvrdile austrijske vlasti.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Josef B. nije zatražio kontakt s ambasadom i da je odbio njihovu pomoć.

Muškarac imena Tonnie, koji je imao radionicu pored Josefove, rekao je za nizozemski portal ED da je Jozef bio vrlo vješt stolar.

"Odlično je radio svoj posao“, rekao je.

Alida ten Oever, vlasnica kuće u kojoj je boravila obitelj i koju je iznajmljivala Jozefu, rekla je da je on uvijek plaćao najamninu na vrijeme i da nikad nije vidjela znakove da u kući žive drugi ljudi osim njega.

Njegovi susjedi su za RTV Drenthe rekli da je Josef bio povučen i da nije dozvoljavao posjetiteljima da uđu u kuću. Sama kuća nalazila se nekih 180 metara od najbliže ceste i 90 metara od najbližeg susjednog objekta.

Djecu zatvorio u podrum, čekali su kraj svijeta?


Po nizozemskom radiju, muškarac je zajedno sa svoje šestero djece u dobi od 16 do 25 godina živio izolirano u podrumu farme u Ruinerwoldu, gdje su čekali kraj svijeta.

Vlasnik obližnjeg puba rekao je lokalnim medijima da je u ponedjeljak obavijestio policiju nakon što ga je kontaktirao zbunjeni mladić kazavši mu da nije bio vani devet godina.

"Rekao je da je pobjegao i da treba pomoć", rekao je.

Nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju ni u kakvim su uvjetima živjeli. Gdje se nalazi majka djece, također nije poznato. Imali su velik povrtnjak i koze zahvaljujući kojima su se godinama prehranjivali.