Abbas protiv Hamasa: Dva miliona Palestinaca u Gazi živi bez struje zbog unutrašnjeg sukoba!?

Home

Abbas protiv Hamasa: Dva miliona Palestinaca u Gazi živi bez struje zbog unutrašnjeg sukoba!?


Više od dva miliona Palestinaca iz pojasa Gaze već mjesecima žive, faktički, bez električne energije.

Najtraženija roba u pojasu koji je pod kontrolom Hamasa su LED sijalice i baterije, obzirom da struje ima samo dva do tri sata dnevno, piše „Guardian“.

No, iako su Palestinci iz Gaze pod stalnim pritiskom Izraela koji širi okupiranu teritoriju, problem sa električnom energijom nije uzrokovao samo zvanični Tel Aviv – riječ je o političkoj odmazni palestinskih vlasti na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom pojasu u kojem glavnu riječ vodi Hamas.

Upravo je Palenstinski predsjednik naložio smanjenje isporuke električne energije za Gazu, tvrdeći da je nema dovoljno, ali je smanjivanje plaća za uposlenike tamošnje elektroprivrede, izazazvalo ogorčenje.

Stanovnici struju imaju dva tri sata noću, kada, kako prenosi britanski list, Gaza živne, građani upale mašine za pranje veša, otvore prodavnice i pripremaju hranu. Bioritam cijele oblasti je uvjetovan isporukom električne energije, a sve je veće nezadovoljstvo Palestinskom upravom.

"Nekada sam prodavao svašta, a danas samo baterije i štedljive sijalice" ,kazao je za „Guardian“ lokalni prodavač električne opreme.

Gaza je već 11 godina pod potpunom blokadom Izraela, Egipta i sada Palestinske uprave koja je smanjila isporuku električne energije.

"Zašto kažnjava dva miliona svojih građana jer što je izgubio vlast od Hamasa" ,pita se „Guardian“.

 

(Izvor:ins.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 10/07/2017 - 14:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top