Abbas u Njemačkoj izjavio da je Izrael počinio "50 holokausta", Scholz reagirao: Zgrožen sam

,
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je tokom jučerašnje (16. augusta) konferencije za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom izjavio da je Izrael izvršio, kako je rekao, 50 holokausta. Scholz tada nije reagirao, ali je danas osudio ovu izjavu.

 

Konferencija za novinare bila je nakon susreta dvojice zvaničnika u Njemačkoj. Jedan od novinara je Abbasa tražio da se izvini za ubistvo 11 izraelskih sportista tokom Ljetnih olimpijskih igara u Minhenu 1972., a koje je počinila grupa Palestinaca.

"Ako se želite vraćati u prošlost, samo naprijed. Izrael je odgovoran za 50 masakara, 50 holokausta", poručio je Abbas.

Po izrazu lica njemačkog kancelara bilo je vidljivo da mu ova konstatacija nije prihvatljiva, ali u tom trenutku nije verbalno reagirao. Ovu izjavu je danas osudio.

"Zgrožen sam nečuvenim izjavama palestinskog predsjednik Mahmouda Abbasa. Za nas Nijemce je neprihvatljivo i nepodnošljivo svako relativiziranje holokausta. Osuđujem svaki pokušaj negiranja holokausta", naglasio je Scholz.

Osim toga, nije prihvatio Abbasovu konstataciju da je odnos između Izraela i Palestine aparthejd. Izjavu predsjednika Palestine osudio je i izraelski premijer Yair Lapid, piše Jerusalem Post.