Ministrica Ademaj o štrajku: Nemoguće je ispuniti zahtjeve zdravstvenih radnika u KS

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo danas su održali polusatni štrajk zbog, kako su istakli, velikog nesrazmjera radnika sa srednjom stručnom spremom sa uposlenim doktorima. Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je kako je nemoguće ispuniti zahtjeve radnika i obezbijediti dodatnih 13 miliona KM do kraja godine.

Prema mišljenju ministrice, Sindikat radnika u zdravstvu i Sindikat doktora medicine i stomatologije bi se, prije svega, trebali dogovarati i međusobno razgovarati. 

"Naša nesreća je u tome što imamo tri Sindikata od kojih dva - Sindikat radnika u zdravstvu, koji danas održavaju polusatni štrajk, i Sindikat doktora medicine i stomatologa ne žele da razgovaraju zajedno i ne mogu se dogovoriti. Pokušali smo objedniti pregovore, ali nisu bili saglasni, pa smo pristupili odvojenim. Sindikat radnika u zdravstvu je nezadovoljan, ne toliko svojim plaćama, koliko su nezadovoljni razlikom svojih plaća i plaća doktora medicine i stomatologije, a Sindikat medicine i stomatologa traži dodatno povećanje plaća. Mi smo rebalansom za 2018. godinu, koji je usvojen na prošloj sjednici Skupštine KS, obezbjedili dodatnih 4.250.000 KM za dodatno povećanje plaća, odnosno za izmjene postojećeg Kolektivnog ugovora. Međutim, ta sredstva nisu dovoljna da se zadovolje zahtjevi oba Sindikata. Potrebno je oko 26 miliona KM na godišnjem nivou da se zadovolje zahtjevi, odnosno oko 13 miliona KM na polugodišnjem nivou, a mi sada imamo na polugodišnjem nivou 4.250.000 KM", pojasnila je Ademaj.

Ministarstvo zdravstva uputilo je prema Vladi KS i zahtjev za imenovanje mirovnog vijeća. Ademaj vjeruje kako će se taj zahjtev uskoro naći na sjednici Vlade KS. 

Ministrica zdravstva dodala je i kako ne zna šta znači današnji štrajk.

"Vjerovatno je to najava stupanja u generalni štrajk koji smo imali prošle godine u KS. Prošlogodišnji štrajk trajao je 22 dana i mislim da ništa dobro nije donio građanima i pacijentima. Na kraju smo se dogovorili da se utvrdi visina satniceu u onom iznosu koliko ima raspoloživih sredstava. Cijenim zahtjeve Sindikata za povećanjem plaća, mada moram istaći da su plaće u zdravstvu u prošloj godini povećane više nego ikada", kazala je Ademaj.

Ona smatra kako bi se plaće trebale povećavati u kontinuitetu s razmjerno raspoloživim sredstvima. Kako kaže, sidikatima su stavljene na raspolaganje sve informacije i svi podaci o visini sredstava koja se ostvaruju u zdravstvu u okviru kojih je dozvoljeno povećanje plaća.

"N mogu se sva sredstva koja se ostvare u zdravstvu usmjeravati isključivo na povećanje plaća, nego i na povećanje drugih troškova kao što su lijekovi. Mi ne možemo dovesti pacijente u situaciju da ne mogu primiti zdravstvenu uslugu na vrijeme. Ionako još uvijek imamo evidentirane liste čekanja. Ne smijemo dozvoliti da se bilo šta desi da to bude na uštrb građana i pacijenata", istakla je ministrica zdravstva KS.

Na pitanje slaže li se kako nije uredu da medicinska sestra na kartoteci i medicinska sestra u sali imaju istu plaću, ministrica odgovara: "Sestra u sali i bilo kojoj bolnici koaj radi na nekom odjelu i ima dežurstva, treba imati veću plaću. Sestre u salama i na odjeljenjima, posebno na intenzivnoj njezi, imaju dodatak na plaću po osnovu uvjeta rada. Tako da, ta plaća se razlikuje ali možda ne u pravom omjeru. Nemam ništa protiv da se povećaju plaće sestrama koje rade u bolnicama, ali je teško ovdje postići takav dogovor. Oni traže povećanje plaća za sve radnike. Najveći problem u svemu tome jeste što Sindikat radnika u zdravstvu i Sindikat radnika doktora medicine i stomatologije, iako zajedno rade, nemaju dovoljno međusobnog razumijevanje. Trebali bi se malo više dogovarati".

Ademaj je na kraju istakla kako je nemoguće ispuniti zahtjeve radnika do kraja godine jer jer to zahtjeva dodatnih 13 miliona KM.

"Problem je što onda i za narednu godinu moramo obezbijediti dodatnih 26 miliona KM, a mi ne možemo procijeniti kakve ćemo prihode ostvarivati u narednoj godini. Mišljenja sam da nije dobro nekome odobravati neko prava, pa ga onda ukidati. Možda bi bilo najbolje sada povećatri plaće s obzirom da je krenula predizborna kampanja. To bi bio dobar reklamni potez s moje strane, ali ja ne želim nikakvu reklamu. Želim da budemo potpuno realni i povećamo plaću koliko je to zaista moguće", zaključila je Ademaj.

Ministrica je još jednom podsjetila na odredbu iz kolektivnog ugovora koja kaže kako se povećanja plaća ostvaruju u skladu s ostvarenim prihodima i raspoloživim sredstvima.