Heftičnjak: Adis Ahmetović, vjetar promjene

heft133

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

“Pozicija Njemačke je da ove godine mora biti izbora u BiH – zato će ih i biti”

Život ponekada zna biti ironičan, a pravda za kojom tragate godinama zna isplivati na najneobičnije načine. Tako smo ove hefte svjedočili jednoj maloj životnoj pravdi u kojoj Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom Bundestagu, čiji su roditelji protjerani iz Kotor Varoša zbog agresije, dolazi kod predsednika Srbije, Aleksandra Vučića koji je ratovao u agresorskoj vojsci, da mu izdiktira šta mu je raditi ako Srbija želi da postane članicom Evropske unije. Osim toga, Ahmetović, kao i izaslanik Bundestaga za Balkan, te važan saradnik njemačkog kancelara Olafa Scholza, odbacio je nametanje etničkog principa u izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, dajući nagovještaj vjetrova promjene u odnosu na postavke koje je uspostavio HDZ Hrvatske uz svesrdnu podršku njemačkog CDU-a. Politički odnosi se očito mijenjaju, a Adis Ahmetović, Bošnjak koji je rođen u Njemačkoj i ima važnu političku ulogu, donosi jednu novu nadu da se u Bosni i Hercegovini može uspostaviti moderno demokratsko društvo. Ahmetović je to kategorično najavio i da će izbora u Bosni i Hercegovini svakako biti, te da neće biti tolerisane blokade i podrivanje institucija i Ustava Bosne i Hercegovine. Ako su nas dosada varali domaći i strani političari, Adis Ahmetović može biti neko kome treba vjerovati da nam može pomoći.  

 

Ni premijer ni gospodin: Sejdić zahtijeva ostavku Ružnića zbog loše politike i snimka uvreda prema ženi

U Krajini je politička kriza na vrhuncu i upravo se tokom vikenda pregovara, lobira, kupuje... ko će vladati Unsko-sanskim kantonom. Kako vrijeme odmiče, sve više postaje jasno da je aktuelna vlast i bila sklepana na interesima A-SDA/NES i nekoliko zastupnika koji su direktno crpili budžet i funkcije za privatne interese. Sada to puca po šavovima, a najnervozniji postaje upravno premijer Mustafa Ružnić, koji je pogubio konce i ne zna kako da otkloni blokadu kantonalnih institucija. Kad voda dođe do grla, onda te u ovoj našoj poznatoj političkoj baruštini najprije potapaju oni koji su te do jučer tapšali po ramenima, pa u tom kontekstu treba tumačiti i snimke koji se šire društvenim mrežama u kojem Ružnić predlaže uvođenje vanrednog stanja i razvlašivanja Skupštine USK, ali i onaj snimak na kojem navodno Ružnić brutalno vrijeđa jednu ženu. Četiri zastupnika opozicije nude da podrže manjinsku vladu kako bi se otklonile blokada ali i kako bi u penziju poslali A-SDA/NES i zastupnike koji podržavaju vlast isključivo radni ličnih interesa, a o čemu bi istragu itekako trebala voditi kantonalna i državna tužilaštva. SDA s druge strane, koja je ogrezla u kriminal po svim porama, čeka da uzme uzde ponovo u svoje ruke. Krajina treba odbaciti obje SDA. 

 

Plenkovićev čovjek hvali genocidnu Republiku Srpsku. Što se to događa u BiH?

Dragan Čović je održao sramotan govor u NS RS, kojim je i sam sebi itekako otežao poziciju u hrvatskom narodu. Poslije se on pravdao, čak se proglašavao i ''probosanskim političarem'', džaba ga iz toga čupaju i Plenković i Milanović, ali Čović je svojim savezništvom sa notornim negatorom genocida Miloradom Dodikom sebe svrstao na negativnu stranu povijesti. Iako to čitava hrvatska politička i medijska scena želi predstaviti drugačije, Čović je odigrao jednu od glavnih uloga u nedavnim propalim pregovorima o promjeni izbornog zakona u Neumu, koji su se održavali pod pokroviteljstvom Europske unije i SAD-a, da bi se nakon toga pojavio na sjednici NS RS i održao skandalozan govor u kojemu je poručio da je dirnut emocijama prema RS-u i dodao: "Čuvajte Republiku Srpsku!" Insistiranje na etničkoj podjeli zemlje dugoročno najviše šteti hrvatskom narodu, jer je najmalobrojniji i ima najveće mogućnosti za iseljavanje. Ta činjenica je bolna i za državu Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost. Umjesto okretanja ka funkcionalnoj državi, ka izgradnji institucija, Čovićevo okretanje ka Dodiku i razbijanju Bosne i Hercegovine, obilježit će ga kao političkog negativca.

 

Inckov zakon ostaje, Srbi se vraćaju u državne institucije

Milorad Dodik i dalje nastavlja da uništava institucije države, te se i dalje na Vladi RS i NS RS donose neustavne odluke. Iako zarad međunarodnog pritiska, Dodikov SNSD fingira povratak u institucije Bosne i Hercegovine, što je i Narodna skupština Republike Srpske usvojila jednoglasno glasovima skupštinske većine zaključcima o političko-ekonomskoj situaciji u BiH, dok poslanici opozicije nisu glasali. Naime, Dodik sada ko fol vraća svoje ljude u državne institucije, a u Parlamentu BiH će predložiti zakon u kojem će predložiti zabranu zloporabe pojma genocid, čime bi se nadopunio Zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina koji je u prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Upravo je ta činjenica bila izgovor da Dodik kroz parlament RS-a nametne odluku o blokadi rada tijela vlasti BiH sve dok se Inzkov zakon ne povuče. Dakako, radi se o političkoj igri. Dodik mora biti sankcionisan i krivično gonjen. Sve drugo je put u novi pakao. To mora biti poruka i njemu i svima koji krše Ustav i zakone ove zemlje.

 

Američki ambasador se oprostio od BiH: Promjene ne dolaze lako, idite korak po korak

Amerika je najavila da dolazi do većeg angažmana u regionu. Dolaze novi ambasadori u zemlje regije. Dolazi i novi u Bosnu i Hercegovinu, dok je odlazeći američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, na kraju svog mandata objavio interesantan oproštajni videosnimak u kojem se, zajedno sa svojim psom Burekom, zahvaljuje Bosancima i Hercegovcima na gostoprimljivosti. U prvom dijelu snimka Nelson poručuje da je upoznao divnu zemlju i ljude, no ističe i probleme s kojima se država bori, kao što je spor napredak. Zanimljiv je i drugi dio snimka, kojim predstavlja neuspjele kadrove, a krivac za to je u velikoj mjeri pas te naš jezik, koji je strancima težak za izgovaranje. Video je objavio na Twitteru, a u opisu je napisao: "Bila mi je velika čast služiti kao ambasador SAD-a u posljednje tri godine. Danas odlazim i ostavljam poruku građanima BiH. Hvala vam što ste učinili da se Filippo i ja osjećamo dobrodošlim tokom mandata. Radujem se povratku kao posjetilac i prijatelj. Hvala od srca". Ambasador Nelson ubrzo odlazi u Njemačku, gdje će biti pomoćnik direktora German Marshall Centra, a umjesto njega u Sarajevo dolazi dobar poznavalac Balkana, čovjek od povjerenja, Michael Murphy.

 

Svečanom ceremonijom otvorene ZOI: Nikolajev i Muzaferija nosili zastavu Bosne i Hercegovine

Zimske olimpijske igre svečano su otvorena na stadionu Ptičije gnijezdo u Pekingu. Svečana ceremonija otvorenja je bila spektakularna, a sportisti učesnici prodefilovali su stadionom noseći zastave zemalja koje predstavljaju. Naravno, na ceremoniji se našla i zastava Bosne i Hercegovine, koju su nosili Mirza Nikolajev i Elvedina Muzaferija. Oni predstavljaju našu zemlju u sankanju, odnosno alpskom skijanju, a pored njih boje naše zemlje branit će i Emir Lokmić (alpsko skijanje), Esma Alić (alpsko skijanje), Strahinja Erić (ski trčanje) i Sanja Kusmuk (ski trčanje). Prvi nastup pod zastavom Bosne i Hercegovine, imao je Mirza Nikolajev, bh. sankaš, koji je pobrao simpatije domaće publike i ostalih sportista.