Admir Čavka: Kopanja je posljednji čovjek koji bi pomislio zlo Ferhad-pašinoj džamiji

Admir Čavka, potpredsjednik Saveza za bolju budućnost, zastupnik u Narodnoj Skupštini RS-a i kandidat za potpredsjednika RS-a reagovao je na društvenim mrežama nakon što se pojavila informacija kako je iz pištolja Aleksandra Kopanje pucano u blizini džamije Ferhadije u Banjoj Luci.

"Aleksandar Saša Kopanja je dijete ovoga grada. Njegova porodica, odnosno njegov pokojni otac Željko Kopanja, mnogo su uradili za sve nas koji smo se vratilii ponovo da živimo u svom gradu. Direktno su bili uključeni pri obnovi Fehad-pašine džamije na mnogo načina, a kada je trebalo biti 'hrabar', ova porodica je bila, te su javno podržali i tražili istinu, a cijena je bila antetat na pokojnog Željku Kopanju. Imam potrebu da javno napišem. Saša Kopanja je posljednji čovjek koji bi pomislio bilo kakvo zlo Ferhad-pašinoj džamiji ili bilo kojem čovjeku u ovom gradu", napisao je Čavka na Facebooku.



On je dodao kako je Kopanja pogriješio jer je dozvolio da neko zloupotrijebi njega i počini, kako je napisao, glupost koja je izazvala niz reakcija.

"Mi koji svaki dan živimo kod svoje kuće u Banjoj Luci želimo da živimo u miru i dostojanstvu, a Saša Kopanja i njegova porodica su dokazali davno da su predvodnici ove ideje", navodi Čavka.

Podsjećamo, službenici Policijske uprave Banja Luka jučer su uhapsili Kopanju i još jednog muškarca inicijala A.B. zbog postojanja osnova sumnje da su u četvrtak, 23. augusta, oko 2:50 sati, u Banja Luci u ulici Kralja Petra I Karađorđevića, ispred ugostiteljskog objekta, ispalili hitac iz vatrenog oružja.

Kopanja se nakon incidenta oglasio i izvinio građanima na uznemiravanju kazavši kako se osjeća krivim jer je dozvolio da njegovo oružje bude dostupno drugom, ali kako nema govora o pucanju na džamiju.

"Sjedili smo i pili, to je bila pijanska glupost. Čovjek je uzeo pištolj i zapucao", riječi su Kopanje.

Banjalučki muftija Osman Kozlić kazao nam je da će svako pucanje iz vatrenog oružja u krugu od 100 metara oko Ferhadije smatrati atakom na džamiju.

Muftijstvo banjalučko je ranije saopćilo da je Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci bila izložena činu koji se, s obzirom na to u kojem vremenskom kontekstu se desila, može smatrati terorističkim činom.