Adnan Ćerimagić, analitičar ESI-ja: Evropski lideri ne razmišljaju o BiH

Mladi Gračanlija Adnan Ćerimagić vrstan je analitičar ugledne nevladine organizacije Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina. Stalno prisustvuje sastancima gdje se u evropskim forumima govori o Bosni i Hercegovini, otvoren je i direktan.

Razbijanje iluzija

Kao i organizacija za koju radi, Ćerimagić neumorno i beskompromisno razbija loš imidž naše države i u lice govori istinu – BiH uopće nije tako loša kao što je brojni pokušavaju prikazati.

- Realno govoreći, evropski lideri ne razmišljaju o BiH. Niti ih mnogo brine niti od BiH mnogo očekuju. Dok je većina onih koji prate i komentiraju situaciju na zapadnom Balkanu, uvjerena kako je BiH neprestano na rubu nekog novog konflikta, oni koji odlučuju o tome da li da posvete vrijeme i resurse za BiH, uvjereni su u nemogućnost promjena u BiH te da od BiH ne treba očekivati nešto pozitivno.

Uspjehom smatraju činjenicu da su se dejtonski mir i demokratija održali i preživjeli bez obzira na bezbrojne najave njihovog kolapsa - kaže naš sagovornik.

Osvrćući se na nekoliko velikih događaja u Briselu i drugim evropskim prijestonicama, Ćerimagić ističe da su “ovo za evropsku politiku dramatični dani”. Pojašnjava da je tokom NATO samita na trenutke izgledalo kao da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država preispituje samo postojanje tog saveza.

- U Rimu odnedavno sjedi vlada koja otvoreno špekulira o svrsishodnosti Evropske unije. Postoji mogućnost trgovinskog rata između tri bloka, SAD, Kine i EU. Naravno, tu su i pravi ratovi, oni u Ukrajini i Siriji, haos u Libiji, odnos prema migrantima i američko povlačenje iz dogovora s Iranom. U nekim državama članicama EU, kao što su Poljska i Mađarska, nezavisnost sudova je pod snažnim udarom.

U takvoj situaciji, evropski lideri, ako razmišljaju o Balkanu, onda razmišljaju samo kad ih države pozitivno iznenade ili kad postoji nada da će pozitivno iznenaditi. Vidjeli smo to u slučaju Albanije, koja je ispunila vrlo zahtjevne uvjete za otvaranje pregovora o članstvu u EU, a još više u slučaju dogovora između Skoplja i Atine o imenu Makedonije. I vidimo to u odnosu Beograda i Prištine, gdje u EU još postoji nada da je dogovor o normalizaciji odnosa moguć - ocjenjuje Ćerimagić.    

Brzopleti standardi

Odlučno odbacuje pretpostavku da pozitivne promjene u BiH nisu moguće.

- Ne, ne, to nije istina. Bosanci i Hercegovci su sposobni za uspjeh kao i svi drugi Evropljani, i to ne samo u nogometu, sjedećoj odbojci ili kinematografiji – kaže on. 

Ćerimagić kritizira i Evropsku uniju, koja je prečesto nepoštena prema BiH.

- Nema razloga da BiH prihvata takav odnos EU. Političari i civilno društvo u BiH od EU i zemalja članica EU trebaju zahtijevati da se prema nama odnose na isti način kao i prema susjedima, da se od BiH traži da ispuni iste, a ne neke proizvoljne i brzoplete uvjete i standarde koji ne važe ni za članice EU, kao što je bio slučaj sa provođenjem presude Sejdić i Finci, koja je donesena na osnovu standarda koji su Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i 17 drugih članica EU odbile prihvatiti, i to u trenutku kad je samo šest zemalja članica EU imalo manje neprovedenih presuda Evropskog suda od BiH – ističe Ćerimagić.

Ni po čemu nismo gori od drugih 

 

- Bosna i Hercegovina je raznovrsno društvo, različitih etničkih, vjerskih i političkih identiteta. To je ne čini posebnom ili jedinstvenom u Evropi. U stvarnosti, bh. pristup mnogo je liberalniji od pristupa u mnogim zemljama članicama EU.

U BiH odluka o etničkoj pripadnosti prepuštena je pojedincu, nije nametnuta, može biti promijenjena i ne stoji ni u jednom ličnom dokumentu. A ako uporedimo podjele koje postoje u Sjevernoj Irskoj, gdje tzv. linije mira ili zidovi mira fizički dijele različite zajednice, onda su etničke linije u bh. društvu nevidljive.