Advokat o mogućem izručenja Mamića: Odluka Suda BiH je pravomoćna, ne treba ništa prejudicirati

Zdravko Rajić, advokat bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića, potvrdio je za Klix.ba da je obaviješten kako je Vrhovni sud u Hrvatskoj uvažio žalbu USKOK-a koji je zatražio istražni zatvor za Zdravka Mamića u drugom postupku.

Vrhovni je, sud, naime, ukinuo rješenje Županijskog suda u Osijeku iz jula, kada je optužno vijeće odbilo zahtjev USKOK-a za istražni zatvor u tom, drugom sudskom postupku. Sada se opet ovaj predmet vraća Osječkom sudu.

Podsjetimo, Mamić je prvostepenom presudom tog suda osuđen na 6,5 godina zatvora. Nakon toga je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

No, ako mu se odredi istražni zatvor, mogao bi se aktivirati Ugovor o izručenju s BiH jer je djelo za koje ga terete počinjeno nakon potpisivanja spomenutog Ugovora. No sve je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.

Rajić je za naš portal rekao da ne želi prejudicirati odluke Suda u Osjeku. On je kazao da su pravomoćne odluke bh. pravosuđa tačnije Vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH, koje je u julu odlučilo da Mamić neće biti izručen Republici Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

"Ali ovo su dvije odvojene procesne radnje. Vidjet ćemo šta će odlučiti Županijski sud u Osjeku. Ne treba sad ništa prejudicirati", kazao nam je Rajić.