Afera "Ikona": U Tužilaštvu BiH bit će saslušani članovi Predsjedništva BiH

.
Zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, bit će saslušan i ambasador BiH u Moskvi

Iz Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas je potvrđeno da će sva tri člana Predsjedništva BiH biti saslušana zbog afere ikona. Ova institucija ranije je formirala predmet i vrše se provjere kako je ikona iz Ukrajine završila u rukama Milorada Dodika, a on ju je poklonio Sergeju Lavrovu, šefu diplomatije Rusije.

- U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, kao što smo ranije obljavili, formiran je predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi”, naveli su iz Tužilaštva BiH za "Avaz"

Naglašeno je da će akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva. 

 

-Također,  će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odgovoru.

Danas se zbog izjava Milorada Dodika oglasio i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dimitro (Dmytro) Kuleba.

- Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, naveo je ukrajinski ministar na Twitteru.

Izvor: