Afera o kupovini diploma još nije dobila epilog: Ko je, zapravo, obuhvaćen istragama?

Afera o kupovini diploma, koju je Žurnal pokrenuo početkom godine, još nije dobila epilog niti je u ovom momentu najjasnije ko je uopće obuhvaćen istragama koje se vode u tužilaštvima Unsko-sanskog kantona i BiH.

Izvještaj SIPA

Iz Tužilaštva USK-a potvrdili su da je istraga u predmetu Diploma pri kraju i da će po donošenju konačne tužilačke odluke izaći u javnost sa saopštenjem. Saznajemo da bi to moglo uslijediti do kraja godine. Istovremeno, iz Tužilaštva BiH su na naš upit odgovorili kratko: “Predmet je u radu, te više informacija ili detalja ne možemo davati”.

U ovim tužilaštvima nisu mogli otkriti koliko je uopće osoba obuhvaćeno istragom, kao ni ko su te osobe.

Žurnal je početkom godine objavio istraživanje o kupovini diplome srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta za 17 dana, a glavni akter tog filma je Senad Pehlivan iz Fojnice. Na kupljenoj diplomi pisalo je da je škola u sastavu PU Centar za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Formalni osnivač ovog centra je Maida Cepić-Habibović, koja je ujedno bila i direktorica Srednje mješovite škole u tom gradiću. Ona je smijenjena sa dužnosti direktorice, dok je Centru zabranjen rad u naredne tri godine.

I dok je Tužilaštvo USK-a odmah pokrenulo istragu, u državnom su se isprva nećkali, iako su ih prije Žurnalovog istraživanja na sumnjive diplome u privatnim školama sa sjedištem u Širokom Brijegu, a u koje spada i Multilingua, upozoravali i iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). No, državnim tužiocima to tada nije bilo dovoljno za pokretanje istražnih radnji. Međutim, 15-ak dana nakon što je objelodanjena afera o kupovini diploma, i Tužilaštvo BiH saopćava da je pokrenulo istragu, koja do danas nije polučila rezultate.

U međuvremenu je Tužilaštvo u Bihaću pokrenulo još jednu akciju, zvanu Pero, tokom koje je pronađen veliki broj krivotvorenih dokumenata, uključujući i školske diplome. Ovom istragom obuhvaćeno je 58 osoba, a iz Tužilaštva USK-a nisu precizirali kada će u ovom predmetu biti donesena tužilačka odluka. Prvoosumnjičeni je bivši federalni delegat i poslanik USK-a, te nekadašnji generalni sekretar A SDA Admir Hadžipašić, kojem je sredinom novembra određen pritvor, kao i Goranu Laloviću, Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću i Senadu Ćoraliću.
Plemenska organizacija

Akademik Slavo Kukić smatra da nije problem u kupovini, već u društvenom ambijentu koji omogućuje trgovanje diplomama.

- Društveni ambijent ne nastaje sam od sebe, nego je proizvod političkih paradigmi koje procesima u BiH upravljaju posljednjih 30 godina. Tim političkim paradigmama nije važna razina obrazovanosti nacije, njima su važni sljedbenici koncepta konflikta koji oni zastupaju i koji produžava vijek njihovog trajanja, a BiH vraća u prošla stoljeća plemenske društvene organizacije. Prema tome, diplome i njihova kupovina samo su posljedica onoga s čim se BiH suočila i sve dok se temeljni uzrok ne dešifrira, mi ćemo imati ili problem diploma ili neke druge slične probleme, zaključuje Kukić.