Afera "Respiratori": Tri tužioca raspoređena za rad na predmetu

Respiratori
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo je predmet "Respiratori" od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva. Dogovoreno je to na jutrošnjem sastanku nadležnih institucija. Dom naroda Parlamenta Federacije formirao je i ad hoc Komisiju koja bi trebala također ispitati spornu nabavku. Vlada Federacije dala je Federalnoj upravi civilne zaštite rok do osmog maja da dostavi detaljne informacije o svim nabavkama medicinske opreme u posljednjem periodu. No iz ove institucije nema odgovora.

U zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu sastanak na najvišem nivou. Zatvoren za javnost. Riječ je kažu o osjetljivim informacijama. Prisustvovali: Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić. Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Sabina Sarajlija. Direktor državne Agencije za javne nabavke, Đenan Salčin. Direktor SIPA-e, Đuro Knežević. Saopštenjem se oglasilo tek Tužilaštvo BiH:

"Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o spriječavanju pranja novca i financiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u svezi nabavke 100 respiratora iz NR Kine, te nakon ocjene do sada poznatih činjenica, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužiteljstva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužiteljstva BiH."

No, saznajemo da to nije bio kraj sastancima. Za rad na predmetu raspoređena su tri tužioca koja su se naknadno sastala s inspektorima SIPA-e. Među ostalim se sumnja da je nabavka respiratora iz Kine, plaćenih više od deset miliona maraka - urađena neopravdano i suprotno Zakonu o javnim nabavkama. U međuvremenu od pregleda spornih respiratora, njih 80 koji su isporučeni, i nalaze se u sjedištu FUCZ, odustaje i firma Sono Medical. Upravo na zahjtev Agencije za javne nabavke. Pokušaj angažmana Sono Medicala bio je putem telefona.

"Mi smo od zamjenice direktora FUCZ po prijemu respiratora na aerodrom, odnosno preuzimanja nakon uplate iznosa PDV-a od kompanije Srebrena malina dobili informaciju da će oni angažovati kompaniju Sono Medical da pregleda respiratore i stavi u funkciju. Mi smo se obratili FUCZ 1.5. kao i kompanijama koje se spominju u njenom izlaganju da ako nije došlo do postupka javne nabavke prestanu s bilo kakvim aktivnostima vezano za provjeru i preuzimanje bilo kakvih dokaza odnosno respiratora od strane FUCZ", izjavio je Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Agencija za javne nabavke do danas je uprkos upitu ostala uskraćena za informacije zašto i kako je uopšte došlo do odabira firma Srebrena malina za transport spornih respiratora. Ali i sve druge institucije. Ko je radio specifikaciju, ako se sve federalne zdravstvene ustanove ograđuju od nabavke? Jesu li konsultovani anesteziolozi? Šta se nalazi unutar kutija? Da li smo dobili šta smo tražili? I kako je moguće da odgovore nema čak ni vrh Vlade Federacije, uključujući premijera Fadila Novalića, koji se prvi slikao s kutijama na aerodoromu?

"Službenici FUCZ moraju odgovoriti na ova pitanja zašto su izabrali baš tu firmu koji su bili kriteriji, je li bilo drugih ponuda, jesu li druge ponude bile kvalitetnije, je li firma bila u sistemu javnih nabavki, je li imala dozvolu Agencije za lijekove, mislim da premijer Novalić vjerovatno možda nije morao to znati, jer je nabavku i potpis odobrila FUCZ oni su bili nadležni u tom trenutku. Zašto se tako dugo čekaju odgovori, zar se ne može ustavnoviti bukvalno za dan? Mi smo zaključkom Vlade dali rok do 8. maja da dobijemo odgovore i informacije o svim nabavkama", kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH (SDA).

Ad hoc istražnu Komisiju formira i Dom naroda Federacije.

"Imate tu notornu činjenicu da mi još 20 tih respiratora nemamo i postavlja se novo pitanje ako je transport do sada plaćen 250 hiljada maraka znači li to da će jednako toliko biti i ovih 20 novim avionom, milion je rupa u ovoj cijeloj priči i oslikava stanje koliko su ovi ljudi bahati, koliko vjeruju da su nedodirljivi", kazao je Elmedin Konaković, delegat u Domu naroda FBiH (NiP).

"Vrlo jasno treba reći da je ovdje glavni krivac ugovorna strana a to je Vlada Federacije, odnosno njihov predstavnik Solak i kako je novac potrošen da li je u skladu sa svim aktima koje imamo, da li u vanrednoj situaciji treba da bude obaviještena Agencija za javne nabavke to je ono što je krucijalno, neko je zloupotrijebio Srebrenu malinu za svoje ciljeve da opljačka građane BiH", istakao je Igor Stojanović, delegat u Domu naroda FBiH (SDP) .

Tražili smo komentar premijera Novalića. Nije se odazvao. Jednako kao ni direktor Federale uprave civilne zaštite, Fahrudi Solak. Pojedini su pak stava da je Tužilaštvo zakasnilo, jer je period od sedam dana koliko je afera aktivna, dovoljan za eventualno prikrivanje dokaza.